4H-yrittäjä ja verotus

4H-yritys raha-asiat verotus yritysseteli
Nuori nainen istumassa säkkituolissa käsissään läppäri.

4H-yrittäjänä maksat veroa saamistasi tuloista. Veroja maksat henkilökohtaisen verotuksesi mukaisesti, käytännössä verokortissasi olevien rajojen ja prosenttien mukaan. Arvonlisäverovelvollisuutta ei ole, koska 4H-yrityksen myynti jää alarajan alle.

Tälle sivulle on lisätty tietoa 4H-yrittäjän saamasta yrityssetelistä (toukokuu 2024).

4H-yrittäjänä saamasi tulot ilmoitat verottajalle jälkikäteen veroilmoituksessa. Tiedot veroilmoitukseen saa 4H-yrityksesi kirjanpidosta. Kirjanpito kuitteineen pitää säilyttää kuuden vuoden ajan.

Veroilmoituksen tekeminen ei ole vaikeaa. Koska 4H-yrityksen toiminta on pienimuotoista, ilmoitettavia asioita on vähän.

Vinkki! Järjestimme 22.3.2023 webinaarin 4H-yrittäjän verotuksesta. Verottajan siellä jakamasta materiaalista voi olla hyötyä, kun ryhdyt veroilmoituksen tekoon. Verottajan info 4H-yrittäjille (pdf-tiedosto SharePointissa).

Jos sinulla on on Y-tunnus, olet yksityinen elinkeinonharjoittaja

  • Ilmoitat yritystoimintasi tulot, menot ja tuloksen elinkeinotoiminnan veroilmoituksessa. Tee veroilmoitus OmaVeron kautta.
  • Verottaja ei lähetä lomaketta postitse. Jos et pääse kirjautumaan OmaVeroon, voit tulostaa veroilmoituslomakkeen (lomake 5.) vero.fi -sivuilta.
  • Jos vähennät autokuluja elinkeinotoiminnan verotuksessa, siitä on veroilmoituksessa erillinen kohta. Huomioi, käytät itse autoa yritystoiminnan harjoittamiseen (mm. omistat ajokortin).
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoitus on tehtävä viimeistään 2.4. (2024) Verottaja voi sakottaa myöhästyneestä veroilmoituksesta.
  • Jos sinulla on y-tunnus, elinkeinotoiminnan veroilmoitus on tehtävä vaikka toimintaa ei olisi ollut.
  • Lisätietoja elinkeinotoiminnan veroilmoituksesta on verottajan sivuilla
  • Elinkeinotoiminnan veroilmoituksen täyttöön voit kysyä apua myös suoraan verotoimistosta yritysverotuksen puolelta.
  • Y-tunnuksen hakemisen yhteydessä olet ilmoittautunut verottajan ennakonperintärekisteriin. Verottaja voi periä ennakkoveroa arvioitujen tulojen mukaan. Useimmiten 4H-yrityksiä kuitenkin verotetaan vasta jälkikäteen.

Jos sinulla ei ole Y-tunnusta, kyse on itsenäisestä tulonhankkimistoiminnasta.

  • Ilmoitat yritystoiminnan tuloksen ilmoitetaan tavallisessa henkilökohtaisessa veroilmoituksessasi kohdassa ”muut ansiotulot.” Lisätietoihin voi kirjoittaa, että kyse on 4H-yrityksestä.
  • Esitäytetty veroilmoitus tulee OmaVero-palveluun maalis-huhtikuun aikana. Sitä ennen ”muut ansiotulot” -kohta ei välttämättä ole näkyvissä.
  • Veroilmoituspyyntö tulee verottajalta automaattisesti, jos on saanut verokortin. Verokortin voit myös pyytää verottajalta esimerkiksi OmaVero-palvelun kautta. Alle 16-vuotiaille verokorttia ei lähetetä automaattisesti. Se kannattaakin tilata heti 4H-yritystoiminnan alkaessa, jotta saat myöhemmin myös veroilmoituslomakkeen.
    • Huoltajat voivat hoitaa alle 18-vuotiaiden asioita OmaVerossa ja tilata esimerkiksi verokortin.  
  • Veroja maksat oman ansiotuloveroprosentin mukaisesti. Usein nuoret voivat ansaita jonkin verran nollaverolla. Huomaa, että kaikki vuoden tulot lasketaan verotuksessa yhteen, yrittäjyyden lisäksi myös saamasi palkat ja etuudet.
  • Lopullisen päätöksen veron määrästä tekee verottaja. Tarvittaessa verottaja verottaa seuraavana vuonna lisää.
  • 4H-yrittäjä ei liitä mukaan kuitteja tai tositteita – verottaja pyytää niitä tarvittaessa.

Tärkeitä vinkkejä

  • Jos veroilmoituslomake ei tule automaattisesti, hae veroilmoituslomake vero.fi -sivulta tai tee ilmoitus OmaVeron kautta. Tulot pitää ilmoittaa verottajalle joka tapauksessa, ja se on aina yrittäjän omalla vastuulla.
  • Veroilmoituksen viimeinen palautuspäivä on merkitty veroilmoituslomakkeeseen.
  • Alaikäisen 4H-yrittäjän huoltajilta tulee olla allekirjoitukset paperisessa veroilmoituslomakkeessa, vaikka sille ei ole olemassa erikseen merkittyä kohtaa. Jos alaikäinen nuori tekee veroilmoituksen itse OmaVerossa, huoltajan allekirjoitusta ei tarvita.
  • Jos 4H-yrittäjä tarvitsee lisäaikaa veroilmoituksen jättämiselle, sitä voi hakea OmaVeron kautta.

Yrityssetelin verotus

Saatat saada omasta 4H-yhdistyksestäsi rahallista starttitukea 4H-yritykseesi. Starttituki voi olla nimeltään esimerkiksi kesäyrittäjyysseteli, yritysseteli tai joku muu.

Jos saat tällaista tukea, toimi näin:

  1. Kirjaudu omavero.fi –sivustolle omilla pankkitunnuksillasi.
  2. Valitse ”Tilaa uusi verokortti”.
  3. Valitse ”Koko hakemus”.
  4. Valitse ”Muut tulot” (sivun yläreunan jana tai alareunan nuoli). Kirjaa ”Muut ansiotulot” –kohtaan saamasi tuki euroina.

Toimita saamasi uusi muutosverokortti omaan 4H-yhdistykseesi. Tämä muutosverokortti on vain saamaasi starttitukea varten. 4H-yhdistys pidättää tuestasi verot verokortissa olevan prosentin mukaisesti.

Nämä ohjeet koskevat kaikkia 4H-yrittäjiä riippumatta siitä onko y-tunnus tai ei.

Tee veroilmoitus seuraavana vuonna

4H-yhdistys ilmoittaa tiedot verottajan tulorekisteriin. Sitä kautta maksettu tuki näkyy sinulla henkilöasiakkaan esitäytetyssä veroilmoituksessa.

Jos sinulla ei ole y-tunnusta, asia on sillä selvä. Tarkista kuitenkin, että tiedot ovat esitäytetyssä veroilmoituksessa oikein.

Jos sinulla on y-tunnus, toimi näin:

  1. Poista maksettu tuki omasta henkilöasiakkaan esitäytetystä veroilmoituksesta.
  2. Lisää maksettu tuli elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen (lomake 5).
Edellinen tehtävä

4H-yrittäjän sopimukset

Seuraava tehtävä

4H-yrittäjän raportit, arviointi, opintopisteet ja Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistuminen