Sinä ja 4H-yrityksesi kasvatte käsi kädessä. Jos vastaan tulee ikäraja tai 4H-yrittäjyyden euromääräinen yläraja, on aika vaihtaa yrittäjyyden mallia. Joskus muutokset elämäntilanteessa voivat aihettaa muutoksia, jos vaikka muutat toiselle paikkakunnalle. Tässä pieni muistilista erilaisten tilanteiden varalle.
Muuttaminen toiselle paikkakunnalle
4H-yrittäjä on aina 4H-yhdistyksen jäsen. Lisäksi yrityksen kotipaikka on ilmoitettu mahdollisen Y-tunnuksen yhteydessä.
Vaikka muuttaisit toiselle paikkakunnalle, voit jatkaa 4H-yrityksesi toimintaa.
- Jos jäät jäseneksi vanhan paikkakunnan 4H-yhdistykseen, jatkuu kaikki 4H-yrityksen suhteen kuten ennenkin.
- Jos vaihdat muuton yhteydessä 4H-yhdistystä, teet toimintaan liittyvän raportoinnin (15.1. mennessä) vanhaan 4H-yhdistykseesi. Eli käytännössä siihen 4H-yhdistykseen, jossa olet perustanut oman 4H-yrityksesi.
- Jos sinulla on Y-tunnus, on paikkakunnan muutoksesta ilmoitettava Patentti- ja rekisterihallitukseen Y6 -lomakkeella.
- Ota yhteyttä uuden paikkakunnan 4H-yhdistykseen, jotta he tietävät alueen uudesta 4H-yrittäjästä.
4H-yrittäjyyden rajat tulevat vastaan
4H-yrityksen määritelmän mukaan yrityksen myynti on vuodessa 50 – 8000 euroa ja yrittäjä on 13 – 28 -vuotias. Kun yläraja tulee vastaan myynnin tai iän suhteen, yritys ei voi enää olla 4H-yritys.
- Kun 4H-yrityksesi myynti on yli 8000 euroa, kyseessä ei ole enää sellainen pienimuotoinen toiminta, jota 4H-yrittäjyydellä tarkoitetaan. Käytännössä 4H-yritys pitää lopettaa ja miettiä yritystoiminnalle uusi muoto. Yritystoiminnan kasvaessa sinun kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään uusyrityskeskukseen.
- Kun täytät 29 -vuotta ei hän enää voi toimia 4H-yrittäjänä. Yritystoimintaa voit jatkaa samaan tapaan, kuin 4H-yrittäjänäkin.
Muita tärkeitä rajoja
- Kun työtulo on vuodessa yli tietyn rajan, täysi-ikäisen yrittäjän on otettava YEL-vakuutus.
- Kun yritystoiminnan liikevaihto (=myynti) on 15 000 euroa, yritys on arvonlisäverovelvollinen. Arvonlisävero tulee maksettavaksi myös takautuvasti, jos raja ylittyy kalenterivuoden aikana.
On erittäin tärkeää, että seuraat 4H-yrityksesi kehittymistä, jotta voit ennakoida kasvun. Jos yrityksesi myynti näyttää kasvavan, kannattaa alv-rekisteriin ilmoittautua jo hyvissä ajoin, jotta saat kerättyä asiakaslaskutuksessa maksettavan arvonlisäveron.
4H-yritystoiminnan lopettaminen
- Ilmoita 4H-yrityksesi lopettamisesta 4H-yhdistykseen ja tee lopettamismerkintä jäsenkortin kautta 4H-yrityksesi perustamisilmoitukseen.
- Jos sinulla on Y-tunnus, täytä ja lähetä muutos- ja lopettamisilmoituslomake (Y6) Patentti- ja rekisterihallitukseen.
- Tee 4H-yrityksen seurantatiedot jäsenkortilla vuoden alusta lopettamispäivään saakka.
- Muista ilmoittaa lopettamisvuoden aikana saadut tulot verottajalle.
4H-yrittäjän polku 4H-yrityksestä eteenpäin
Kun 4H-yrityksesi liikevaihto (myynti) on saavuttanut 8000 euron rajan, voit siirtyä Uusyrityskeskuksen palveluiden pariin. Uusyrityskeskuksesta saat henkilökohtaista neuvontaa sekä tukea ja apua yritystoimintasi laajentamiseen.
Uusyrityskeskus
- Osoitteesta www.uusyrityskeskus.fi löydät
- Yhteystiedot
- Yrittäjyyspelin
- Yrittäjyystarinoita
- Uusyrityskeskuksen videot
- Perustamisoppaan
- LTS-työkalut + laskelmapohjat
- Jos alueella ei ole Uusyrityskeskusta, lähetä viesti osoitteeseen ideanappi@uusyrityskeskus.fi.