Hyvillä valmisteluilla metsänistutustyö on mukavaa ja turvallista

4H-yritys Metsä Metsänistutus
Istuttaja pudottaa taimen pottiputkeen hanskat kädessä ja pitkähihainen paita päällä

Istutuspäivä tulossa, miten valmistautua? Millaisia välineitä tarvitaan istutustyömaalla? Miten pukeudun? Miten varaudun hätätilanteiden varalta? Tutustu tähän osioon ja valmistaudu istutustyöhön oikeilla varusteilla.

Piirroskuva. Nuori, taimia vakassa, pottiputki kädessä, saappaat jalassa, pitkät housut ja pitkähihainen paita päällä, hanskat kädessä ja lakki päässä.

Metsänistutus on helppoa työtä. Istuttaja pärjää melko vähillä varusteilla ja välineillä. Satunnaisesti istutustyötä kokeiltaessa tarvitaan vain vähän varustautumista, mutta jos istutustyötä aikoo tehdä koko päivän tai useampia päiviä, on oikeanlaisten työvälineiden, vaatteiden ja varusteiden mukaan ottaminen tärkeää.

Pohdi, millä tavoin seuraavat asiat liittyvät metsänistutustyöhön. Miksi ne on tärkeä ottaa huomioon?

Työvälineet

Pottiputki tai kuokka

Taimet istutetaan yleensä käsin pottiputkella eli istutusputkella. Joskus kookkaita taimia voidaan istuttaa myös kuokalla. Pottiputken halkaisija valitaan taimipaakun koon mukaan. Liian pienestä putkesta paakku ei mene sujuvasti läpi ja ylisuuri putki on työläämpi käyttää. Ylisuuresta putkesta taimi jää myös löysemmin maahan. Muista huoltaa pottiputki säännöllisesti.

Taimivakka

Paakkutaimien istutusta varten tarvitset istutusputken lisäksi taimivakan, jolla taimia kannetaan työn edetessä. Taimivakka on tärkeää säätää juuri sinulle sopivaksi.

Työkäsineet, onkivapa, kasteluvälineet, kuitunauhaa ja pottiputken säätövälineet

Istutustyömaalla tarvitaan myös työkäsineet, onkivapa, kasteluvälineet, kuitunauhaa, ja pottiputken säätövälineet, sekä oikeanlaiset vaatteet, eväät ja varusteet hätätilanteiden varalta. Näistä saat lisää tietoa seuraavissa osioissa.

Vaatetus ja varusteet

Työhanskat

Istutettavat taimet on käsitelty tukkimiehentäitä vastaan torjunta-aineella, joten niitä ei pidä käsitellä paljain käsin. Myös käsivarret kannattaa suojata. Nitriilikumihanskat ovat hyvät suojakäsineet.

Kumisaappaat

Istutustyömaalla on usein märkää ja multaista. Kumisaappaat suojaavat jalkoja. Myös tukevat vedenkestävät varrelliset maastokengät sopivat, mutta ne saattavat istutuspäivien jälkeen olla saappaita työläämmät puhdistaa.

Säänmukainen vaatetus

Valitse istutustyömaalle säähän sopivat vaatteet. Työtä tehdään ulkona ja tarvitaan metsätyöhön sopiva varustus: pitkälahkeiset ulkotyöhön soveltuvat housut, pitkähihainen T-paita, takki tarvittaessa. Vaatteilla suojaudut esimerkiksi ötököiltä ja auringon paahteelta. Huomioväreillä teet itsesi näkyväksi maastossa.

Päähine

Käytä aina päähinettä (lippalakki tai huivi). Päähine suojaa ötököiltä ja auringon paahteelta. Riskinä auringossa esimerkiksi päänahan palaminen tai auringonpistos. Aurinkolaseistakaan ei ole haittaa.

Juomapullo

Vettä on varattava mukaan istutustyömaalle runsaasti. Päivän aikana tulee kuuma ja nesteytyksestä tulee huolehtia. Hikoillessa ihmisen kehosta poistuu suoloja, joten pieni hippunen merisuolaa silloin tällöin auttaa pitämään kehon suolatasapainon kunnossa. Muista myös hyvät eväät joilla jaksaa tehdä töitä!

Aurinkorasva

Nenänpää, niska ja korvanlehdet palavat herkästi auringon paahteessa. Käytä aurinkovoidetta korkealla suojakertoimella ja suojaa muu keho vaatteilla.

Hyttysmyrkky

Kesä ja hyttyset! Pärjäät niiden kanssa hyttysmyrkyn avulla.

Parasta purtavaa – näillä eväillä jaksaa maastossa

Energiaa eväistä

Raskaassa työssä tarvitaan energiaa. Ihan kevyillä eväillä ei maastossa pärjää. Jos energia loppuu, loppuu myös työnteko. Istutuspäivänä voi kulua tuhansia kilokaloreita energiaa, mikä vastaa kymmenien kilometrien hiihto- tai juoksulenkkiä. Istuttaminen on siis hyvää liikuntaa ja oikeanlaisilla eväillä jaksaa koko päivän.

Ruokaisat eväät

Pitkään työpäivään on paras varautua kahdella työmaalla nautittavalla lämpimällä aterialla. Helposti pilaantuvat kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet tarvitsevat säilytyspaikakseen kylmälaukun tai vastaavan kylmäsäilytyspaikan. Lämmintä ruokaa saat kuljettamalla ruuat esimerkiksi ruokatermoksessa, tai käyttämällä valmiita ateria-aineksia, joihin lisätään vain kuuma vesi termospullosta. Myös ruokaisat salaatit, joissa on mukana proteiinin lähteitä tai erilaiset rahka-annokset toimivat hyvin. Kananmunat, banaanit, leipä ja energiapatukat ovat hyviä välipaloja. Kotona kannattaa syödä runsas aamupala; puuroa, leipää ja muuta nälän hyvin loitolla pitävää. Sopisiko evääksi esimerkiksi evässalaatti? https://www.toptehtavat.fi/task/view/34382/evassalaatti-lasipurkkiin Muista säilyttää kylmässä!

Useampi litra juotavaa

Juotavaa täytyy olla riittävästi, ja jos haluat, ota veden lisäksi mukaan urheilujuomaa. Viisi litraa juotavaa ei välttämättä ole lämpimällä säällä pitkäksi päiväksi liioiteltu määrä. Limsaa tai energiajuomia ei suositella.

Hätätilanteiden varalta

Kyypakkaus

Joskus istutustyömaalla voi kohdata käärmeen. Ne viihtyvät paahteisilla aukeilla ja kivien koloissa. Kyypakkaus on hyvä apu käärmeenpurematilanteissa. Metsäluonnossa on myös ampiaisia liikkeellä, ja kyypakkauksesta on apua ampiaisten pistoissakin.

EA-välineet

Istutustyömaan läheisyydessä on tärkeää olla mukana ensiapulaukku joka sisältää yleisimmät ensiapuvälineet. Opettele käyttämään ensiaputarvikkeita oikein ja tutustu huolella laukun sisältöön. Pidä huoli, että kaikilla on tiedossa missä EA-laukku työmaalla on.

112-sovellus

Lataa 112-sovellus puhelimeen ja harjoittele mielessäsi sen käyttö hätätilanteessa. Kun soitat hätätilanteessa apua sovelluksen kautta, hätäkeskus paikantaa tarkan sijaintisi ja apu löytää perille nopeasti.

Puhelin

Lähde työmaalle mukanasi puhelin jonka akussa riittää virtaa päivän tarpeisiin. Ota tarvittaessa mukaasi varavirtalähde. Pääasia, että olet tavoitettavissa päivän aikana.

Huomioi vielä nämä

Kerro kotona mihin lähdet

Kerro aina aamulla kotona tai jollekin läheiselle, mihin olet menossa ja mihin aikaan arvioit palaavasi. Näin toimivat myös metsäalan ammattilaiset.

Viisaasti parkkiin

Kun saavut työmaalle, jätä kulkupelisi aina siten, että se jää turvalliseen paikkaan eikä aiheuta estettä mahdolliselle muulle liikenteelle, mikä saattaa alkaa yllättäen (työkoneet, rekat, henkilöautoliikenne, pelastusajoneuvot).

Metsäpalovaara

Huomioi, että ilman maanomistajan lupaa et saa tehdä maastoon avotulta. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulen teko on ehdottomasti kielletty kaikissa tilanteissa. Varsinkin keväällä maasto on kuivaa ja herkästi syttyvää. Myös tupakointia täytyy välttää, tai ainakin on ehdottomasti huolehdittava, ettei maastoon jää kyteviä tumppeja.

Hätätilanteissa

Kun toimitaan työpareina tai ryhmissä, sovitaan yhteinen evakuointipaikka, johon kaikki kokoontuvat mahdollisimman nopeasti, ja jossa lasketaan kaikki työntekijät, ettei kukaan jää maastoon. Kaikista hätätilanteista ilmoitetaan aina työnjohdolle tai työn tilaajalle. Vakavissa tapaturmissa otetaan yhteys aina ensin hätäkeskukseen 112-sovelluksen kautta.

Löytyykö sinulta nämä kaikki tarvittavat varusteet? Jos ei löydy, mieti saisitko lainattua niitä perheenjäseniltä, sukulaisilta tai ystäviltä tai ostettua edullisesti käytettynä.

Edellinen tehtävä

Uutta metsää istuttamassa

Seuraava tehtävä

Taimi maahan – pottiputkella istuttaminen vaihe vaiheelta