Mitä sinun mielestäsi tarkoittaa turvallisuus? Turvallisuuteen liittyy monia asioita, ja hyvin erilaisia tilanteita. Tässä artikkelissa keskitymme turvallisuuteen ihan tavallisella kerhokerralla.
Turvallisessa 4H-kerhossa voisi tiivistää siihen, että siellä on hyvä olla. Kerhoon on kiva mennä, ketään ei kiusata, voi sanoa omat mielipiteensä ja olla oma itsensä. Turvallisessa kerhossa on myös hyvä ryhmähenki. Myös kerhonohjaaja saa rauhassa ohjata lapsia kivoissa puuhissa ja nauttia siitä.
Yhteiset pelisäännöt varmistavat sen, että homma toimii. 4H-kerhotoiminta perustuu aina yhteisiin sopimuksiin ja päätöksiin siitä, miten kerhossa ollaan ja käyttäydytään. Oman kerhon säännöistä sovitaankin yhteisesti kerhokauden alussa. Löydät tästä linkistä TOP-tehtävän yhteisten sääntöjen tekemisen tueksi.
Jokainen sitoutuu sääntöihin esimerkiksi omalla allekirjoituksella tai käden tai peukalon painojäljellä. Jos vain suinkin mahdollista, säännöt kannattaa pitää esillä muistuttamassa yhteisestä sopimuksesta. Joskus sääntöjä pitää kerrata, esimerkiksi silloin, jos kerhoon tulee uusi lapsi, tai jos kaikki ei menekään ihan putkeen.
Turvallisuuden tunteeseen liittyy myös luottamus siihen, että kaikki järjestyy, vaikka jotain vähän ikävää sattuisikin. Joku voi kompastua ja satuttaa itsensä, saada allergisen reaktion, tai polttaa itsensä ruuanlaitossa vaikka kuumalla perunoiden keitinvedellä. Kaikkia näitä erikoistilanteita varten on tehtävä turvallisuussuunnitelma.
Turvallisuussuunnitelma tehdään Osaava kerhonohjaaja-koulutuksessa tai muutoin vastuuohjaajan tai 4H-toiminjohtajan avustuksella. Turvallisuussuunnitelmassa yksinkertaisesti mietitään kaikkia mahdollisia oman kerhon tilanteita, jossa voi sattua jotain. Samalla pohditaan myös miten varaudutaan tilanteisiin.
Täydennettävän turvallisuussuunnitelman samoin kuin hätänumerot sisältävän pelastautumissuunnitelman löydät painetusta 4H-kerhopäiväkirjasta.