4H-kerhonohjaajan työkalupakki
Ohjaajana annat tilaa kerholaisten omalle osaamiselle, oppimiselle ja luovuudelle. Mutta entä sinä itse? Kuinka voit kehittyä ohjaajana ja luoda viihtyisän kerhon? Tästä kokonaisuus on tehty sinulle ohjaamisen avuksi.



Teema- vai yleiskerho?
4H-teemakerhoissa keskitytään yhteen aiheeseen. Teemakerhoja ovat esimerkiksi yhteiset Safkasankarit, Metsäsalapoliisit ja Kädentaitajat.
4H-kerho Kerhonohjaaja
Tekemällä oppiminen
Tekemällä oppiminen ”Learning by doing” on 4H:n toimintamenetelmä, joka perustuu amerikkalaisen kasvatusfilosofin John Deweyn ajatuksiin oppimisesta. Keskeistä siinä on nimensä mukaisesti se, että tekemään oppii tekemällä.
4H-kerho Kerhonohjaaja Tekemällä oppiminen
Kerhon suunnittelu
Hyvän suunnittelun avulla toteutat monipuolisen ja mielenkiintoisen kerhokauden, jollaisesta kukaan kerholainen ei halua jäädä paitsi. Suunnittelulla varmistat kerhokertojen menevän oikean tekemisen ja kivan yhdessäolon merkeissä.
4H-kerho Kerhonohjaaja
TOP-tehtäväpankki tutuksi
TOP tulee sanoista: Tekemällä Oppii Parhaiten. Se on 6–12-vuotiaille lapsille suunnattu kaikille avoin tehtäväpankki. TOP-tehtäviä voi tehdä 4H-kerhoissa, koulussa, leirillä tai vaikka itsenäisesti kotona.
4H-kerho Kerhonohjaaja
Leikki 4H-kerhossa
Leikki voi rytmittää mukavasti 4H-kerhokertaa. Lapsille leikki on luonteva tapa toimia, oppia ja osallistua.
4H-kerho Kerhonohjaaja Leikki
Palautteen antaminen
Palautteen avulla huomataan hyvä ja innostetaan lapsia omassa tekemisessään. Palaute auttaa meitä myös huomaamaan asiat, joissa voisimme itse kehittyä.
4H-kerho Kerhonohjaaja Palaute
Haastavat tilanteet
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta ryhmässä aina sattuu ja tapahtuu. Keskustellen ja yhdessä pohtien löydetään ratkaisuja hankaliin tilanteisiin.
4H-kerho Kerhonohjaaja
Turvallinen 4H-kerho
Turvallisuuteen liittyy monia asioita, ja hyvin erilaisia tilanteita. Tässä artikkelissa keskitymme turvallisuuteen ihan tavallisella kerhokerralla.
4H-kerho Kerhonohjaaja turvallisuus