Ruokakerhon ohjaajan vinkkilista
Ruokakerhon ohjaajana tarvitset ryhmänohjaustaitojen lisäksi keittiöosaamista. Tästä kokonaisuudesta löydät parhaat vinkit ruokakerhojen ja -leirien ohjaamiseen ja toiminnan suunnitteluun.
Kerhokauden aloitus
Kerhokauden alkaessa on syytä ottaa esille muutamia yleisiä asioita, ennen kuin varsinainen kerhotoiminta pääsee alkamaan täysipainoisesti. Ensimmäisellä kerralla keittiötoiminta kannattaa aloittaa erittäin helpolla ruualla tai välipalalla, kuten smoothiella.
4H-kerho Kerhonohjaaja Leikki RuokaAjankäytön suunnittelu
Ruokakerhossa on hyvä olla tietyt rutiinit, jotka toistuvat joka kerta. Selkeät rutiinit auttavat järjestyksen ja kurin ylläpidossa. Kun kerholaiset tiedostavat mitä tapahtuu seuraavaksi, yleistä sähläystä ja turhaa juoksentelua voidaan välttää.
4H-kerho Kerhonohjaaja RuokaReseptien valitseminen
Ruokakerhossa on tarkoitus päästä harjoittelemaan ruoanlaittoa ja maistamaan eri makuja. Tärkeää on, että jokainen lapsi saa pienen annoksen tai palan valmistetusta leivonnaisesta. Jos ruokaa on vähän, on ohjaajan hyvä jakaa se kerholaisille.
4H-kerho Kerhonohjaaja RuokaTarvikkeiden hankinta
Jos ruokakerhon tarvikkeiden hankinta on vastuullasi, selvitä omasta yhdistyksestäsi, onko kerhokerralle määritelty budjetti.
4H-kerho Kerhonohjaaja RuokaTehtävien jakaminen
Jokaiselle ryhmälle muodostuu omat toimintatavat. Voit kokeilla omassa kerhossasi, mikä toimintamalli tehtävien jakamiseen sopii parhaiten. Tärkeintä on olla tasapuolinen kaikkia kerholaisia kohtaan. Ole myös johdonmukainen siinä, saavatko kerholaiset vaihtaa työtehtäviä keskenään.
4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka