Jokainen 4H-yrityksen perustava nuori tarvitsee itselleen yritysohjaajan. Yritysohjaaja on vapaaehtoinen, joka tukee nuorta 4H-yrittäjyystaipaleella.
Tältä sivulta saat tietoa 4H-yritysohjaajan tehtävästä.
Kuka voi olla 4H-yritysohjaaja?
4H-yritysohjaajana pääset seuraamaan nuoren kasvamista yrittäjyyteen ja elämään mukana yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa. Yritysohjaajan tehtävänä on olla nuoren tukena, keskustella ja antaa palautetta. Ohjaaja suunnittelee yritystoimintaa nuoren kanssa ja seuraa hänen kasvamistaan yrittäjyyteen. Yritysohjaaja tukee, motivoi ja kannustaa nuorta yrittäjyyden haasteissa ja onnistumisissa.
Yritysohjaajaksi voit ilmoittautua, vaikka 4H-yrittäjä ei olisi vielä tiedossa. Halu auttaa nuoria yrittäjyyden alkutaipaleella ja samalla tehdä yhteiskunnallisesti tärkeää työtä, voi olla motiivina yritysohjaajaksi ryhtymiselle.
4H-yritysohjaajaksi voi ilmoittautua lomakkeen kautta 4h.fi-verkkosivuillamme. Lomakkeesta menee tieto lähimpään 4H-yhdistykseen, joka ottaa sinuun yhteyttä. Yritysohjaajana saat aina tarvitessaan tukea paikallisesta 4H-yhdistyksestä. 4H-yritysohjaajille on tarjolla myös ilmainen verkkokoulutus, jonka voit suorittaa itsenäisesti.
Yritysohjaajat eivät ole juridisesti vastuussa nuorten yritystoiminnasta. Yritysohjaajalta voidaan pyytää vapaaehtoisen rikostaustaote, paikallisen 4H-yhdistyksen linjauksen mukaisesti.
Tutustu lisää 4H-yritystoimintaan.
Yritysohjaaja ja 4H-yrittäjä sopivat yhteistyöstä
Yritystoimintaa aloittaessaan nuori tarvitsee aktiivisen yritysohjaajan, joka pitää häneen yhteyttä ja suunnittelee toimintaa hänen kanssaan. Tapaamisia voidaan järjestää heti perustamisen jälkeen esimerkiksi kerran viikossa ja sen jälkeen nuoren tarpeen mukaan.
Yritysohjaajuus on kahden kauppa 4H-yrittäjän ja vapaaehtoisen yritysohjaajan välillä. 4H-yrittäjät ovat eri-ikäisiä ja erilaisissa yrittäjyyden vaiheissa, siksi ohjaustarpeet voivat olla erilaisia. On hyvä sopia yhdessä esimerkiksi siitä, kuinka usein nuori ja ohjaaja tapaavat.
Yritysohjaajuus vahvistetaan digitaalisella sopimuksella. Kun olet ilmoittautunut verkkolomakkeella, henkilötiedot liitetään 4H:n jäsenrekisteriin. 4H-yrittäjä ilmoittaa 4H-yhdistykseen yritysohjaajansa nimen. Yhdistys liittää yritysohjaajan tiedot 4H-yrittäjän tietoihin. Sen jälkeen sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyy automaattisesti. Jäsenrekisteri lähettää hyväksymislinkin yritysohjaajan ilmoittamaan sähköpostiin.
Käy maksuton 4H-yritysohjaajakoulutus
Arviointitapaaminen 4H-yrittäjän kanssa
Arviointikeskustelu 4H-yrittäjän kanssa
On tärkeää, että arvioit nuoren kanssa yhdessä tehtyä matkaa vähintään kerran vuodessa. Keskustelun tukena voit käyttää alla olevia kysymyksiä. Arvioinnin jälkeen 4H-yrittäjä merkkaa jäsenkortin seurantatietoihin ruksin kohtaan ”Olen saanut yritysohjaajalta palautteen”.
Kysymyksiä arviointitapaamista varten
- Mitä tuotteita tai palveluita 4H-yritys tarjoaa tällä hetkellä?
- Miettikää hetkeä, jolloin yritysohjaajuussuhde alkoi, mitä silloin sovitte yhdessä?
- Onko 4H-yrittäjä täyttänyt itsearviointilomakkeen ja nousiko siitä joitakin huomioita?
- 4H-yrittäjä:
- Millaista apua sait yritysohjaajaltasi? Oliko se riittävää?
- Mitkä olivat suurimmat oivallukset ohjaussuhteen aikana?
- Oletko ottanut saadut opit käyttöön omassa yritystoiminnassasi? Mitä ja miten?
- Yritysohjaaja:
- Mitä 4H-yrittäjän kannattaisi tehdä seuraavaksi?
- Mitkä ovat tärkeimmät kehityskohteet 4H-yrittäjälle jatkoa ajatellen?
- Vastasiko taloudellinen tulos 4H-yrittäjän tavoitteita?
- Miten ohjaajuussuhteelle asettamanne tavoitteet ovat täyttyneet asteikolla 1–5?
Muistuta 4H-yrittäjää lisäksi näistä:
- Onhan 4H-yrittäjä maksanut jäsenmaksun?
- 4H-yrittäjän tulee toimittaa seurantaraportti (toiminta ja talous) vuoden toiminnasta. Seurantaraportti tehdään jäsenkortille viimeistään seuraavan vuoden tammikuun 15. päivään mennessä
- Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistutaan jäsenkortilla olevalla lomakkeella, viimeinen palautuspäivä on seuraavan vuoden tammikuun 15. päivä
- 4H-yrittäjänä toimimisesta voi saada seitsemän opintopistettä, hakemuskaavake löytyy 4H-yrittäjän omalta jäsenkortilta.
Löydät lisää tietoa edellisistä sekä paljon muusta 4H-yrittäjänä toimimiseen liittyvistä asioista 4H-akatemiasta sivulta 4H-yrittäjän taidot ja materiaalit. Tämä sivu on suunnattu nuorille, mutta sieltä löytyy paljon hyödyllistä materiaalia mm. 4H-yrityksen talouteen, verotukseen, markkinointiin sekä raportointiin liittyen.
Anna palautetta
Haluamme kehittää vapaaehtoistoimintaamme, joten pyydämme ystävällisesti yritysohjaajia jättämään palautetta alla olevan lomakkeen kautta.