Tarinat

Susanna:
4H:sta sain kipinän ammattiin

Susanna Leppähaara

Opiskelen Turun yliopistossa luokanopettajaksi. Koen, että olen 4H:n kautta saanut kipinän hakea tähän ammattiin. Vuosien kerhojen, leirien ja kerhonohjaajakoulutusten vetäminen on kasvattanut minua ihmisenä ja ovat ohjanneet minut oikealle polulle opettajan ammattiin. Ilman kokemusta lasten parissa, lukemattomien kerhokertojen suunnittelua ja ristiriitatilanteiden selvittämistä, en välttämättä olisi uskaltanut lähteä tälle opintopolulle.

Mitä olet tehnyt 4H:ssa?

Olen päässyt kokeilemaan ja tekemään kaikenlaista 4H:n parissa. Aloitin 9-vuotiaana 4H-kerhossa. Yläkouluikäisenä kouluttauduin kerhonohjaajaksi ja ohjasin kerhoa yhtäjaksoisesti neljä vuotta. Kerhojen ohella olen ohjaajana monilla leireillä. Olen toiminut myös 4H-helpparina eli verkkotukinuorena TOP-tehtäväpankissa. Osaamiseni on kasvanut ja nyt toimin uusien kerhonohjaajien kouluttajana.

Kerhonohjaamisen myötä kiinnostuin vaikuttamisesta 4H-järjestössä. Minut valittiin oman 4H-yhdistykseni hallitukseen ja nykyisin olen sen puheenjohtaja. Vaikuttamisesta innostuneena hain mukaan valtakunnalliseen Nuorisotoimikuntaan, Nutokuun, jossa olin vuodet 2014-2015, jälkimmäisen porukkamme puheenjohtajana.

Mitä 4H on sinulle antanut?

4H:n kautta olen saanut kokea jotain ainutlaatuista, josta en osannut aiemmin edes kuvitella. Olen päässyt toteuttamaan omia ideoitani ja kokeilemaan rajojani. Lisäksi olen päässyt tutustumaan aivan mahtaviin ihmisiin sekä tapaamaan vaikutusvaltaisiakin henkilöitä. Vaikka välillä aikataulut ovat kiristyneet todella tiukoiksi niin en silti vaihtaisi hetkeäkään pois.

Voisin jopa sanoa, että ilman 4H-harrastustani en olisi nyt tässä, opiskelemassa opettajaksi.

-Susanna

Sander:
Tee mitä sydän sanoo

Sander Vill

Kiinnostuin luontokuvaamisesta vuonna 2011 ja kuvasin aluksi tavallisella pokkarilla. Pikkusiskoni syntymä innosti kokeilemaan muotokuvausta. Vuoden 2015 kesällä tuli paljon pyyntöjä kuvauskeikoille ja syksyllä perustin 4H-yrityksen. Olen mielestäni onnistunut hyvin, tilauksia on jo kahden vuoden päähän.

Kuvaan asiakkaiden toiveiden mukaan pääasiassa perhejuhlia, häitä, rippijuhlia, ristiäisiä. On pidettävä mielessä koko ajan, että se ei ole minun päiväni, vaan asiakkaan tärkeä hetki. Iso osa työstä on asiakaspalvelua ja vain osa itse kuvaamista.

Mihin valokuvausyrittäjän kannattaa kiinnittää huomiota?

Kuvissa pitää olla tunnetta mukana. Kun kuvaan häissä, erityisesti ennen vihkimistä on jännitystä ilmassa ja yritän vangita sen kuviin. Kun kuvaan, kiinnitän huomiota siihen, että tilanne on kaikille osapuolille mukava. Hyvä kuvaustilanne on iloinen ja siinä on huumoria mukana. Kuvattavalle ei saa koskaan tulla nolo tunne.

On tosi tärkeää, että tekemistä kohtaan on intohimoa. Yrittäjyys vie paljon aikaa ja siksi on tärkeää, että tekee sitä, mistä itse todella pitää. Yrittäjänä olen oppinut ajanhallintaa. Alussa sanoin jokaiselle tilaukselle kyllä. Nyt mietin tarkemmin, miten saan jokaisen asiakkaan kuvaushetken laadukkaasti toteutettua.

On tärkeää tehdä yrittäjänä sitä, mitä sydän sanoo.

-Sander