Kerhonohjaajalle

Pitkähiuksinen nainen, jolla vaalenaruskea paita. Olkapäällä pehmopupu. Pinkki tausta.

Miten tulla kerhonohjaajaksi? Millaista on olla kerhonohjaaja? Miten voin kehittää kerhonohjaamisen taitoja?

4H-kerhon ohjaajana sitoudut tiettyihin tehtäviin. 4H-kerhonohjaajan tehtävänäsi on

  • innostaa ja ohjaa kerholaisia suunnittelemaan kerhon ohjelmaa 
  • organisoida kerhotapaamiset 
  • olla kerholaisten tukihenkilö 
  • asettaa kerhossa rajoja ja pitää huolta turvallisuudesta 
  • luoda kerhoon hyvä henki 
  • raportoida kerhon toiminnasta 4H-yhdistykseen.

Kerhonohjaajana sinulla on oikeus perehdytykseen, koulutukseen ja tukeen. 

Mitä 4H-kerhoissa tehdään?

Kerhoissa toimitaan ajatuksella, Tekemällä Oppii Parhaiten eli TOP. Ideana on se, että kokeillaan ja opitaan itse tekemällä. Kaikkea ei siis tarvitse osata täydellisesti! Kaikista tärkein suunnittelun lähtökohta olet sinä itse. Mitkä aiheet ja asiat kiinnostavat sinua kerhonohjaajana?  

TOP-tehtäväpankki

Ideoita tekemiseen saat TOP-tehtäväsivustolta, jossa on runsaasti tehtäviä kahdeksasta eri osa-alueesta: www.toptehtavat.fi

Teemakerho-oppaat

4H-kerhojen lisäksi voit ohjata myös teemakerhoja. Niiden ohjaamiseen on räätälöity oppaat, joihin on laadittu valmiit sisällöt jokaiselle kerhokerralle. Teemakerho-oppaat keskittyvät aina yhden aihepiirin ympärille. Valmiiden oppaiden avulla ohjaaminen onnistuu varmasti! Oppaita on tehty aiheista Safkasankarit, Kädentaitajat ja Metsäsalapoliisit. Kysy lisää yhdistyksestäsi!

T&T Tietoa ja tehtäviä kerhonohjaajalle

4H-akatemian tehtävät auttavat sinua kehittämään kerhoasi sekä omia taitojasi ohjaajana.

Koulutusta ja opintopisteitä 4H-kerhonohjaajalle

Kerhonohjaajat ovat poikkeuksetta innostuneita harrastuksestaan. Innostus ja halu touhuta lasten kanssa kantavat ohjaamisessa pitkälle. Parhaiten sinut kerhonohjaajan uran alkuun siivittää kuitenkin osallistuminen Osaava kerhonohjaaja -koulutukseen. Se antaa varmuutta ja eväitä omaan ohjaamiseesi. Koulutus on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille. Koulutuksesta saat digitaalisen osaamismerkin, todistuksen ja opintopisteitä.

Nuoria pöydän ääressä. Yksi ojentaa toiselle kerhon päiväkirjaa.

Osaava kerhonohjaaja 1 op

Puuhailetko mielelläsi lasten kanssa? Oletko idearikas ja innostava? Oletko ehkä itse käynyt kerhoa ja haluaisit nyt jatkaa kerhonohjaajana? Tule kerhonohjaajakoulutukseen!

Lue lisää
Lapset juoksevat metsäpolulla.

Hei hulinaa -koulutus

Hei hulinaa on kerhonohjaajien jatkokoulutus. Koulutuksessa saat vinkkejä haastavien kerhotilanteiden käsittelemiseen ja opit pohtimaan ratkaisuja käytännön vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää

Turvallinen 4H-harrastus

Koulutuksessa tutustut Turvallinen 4H-harrastus -ohjeeseen ja sen soveltamiseen 4H-harrastuksessa. Itsenäisesti tehtävän verkkokoulutuksen voit suorittaa koska tahansa.

Lue lisää
Kolme nuorta pitää yhdessä käsissään 4H-logoa

4H-nuorisotyö tutuksi

Koulutus antaa perustietoa 4H-nuorisotyöstä. Tutustut 4H:n arvoihin, pedagogiikkaan, yrittäjyyskasvatukseen sekä strategiaan. Itsenäisesti tehtävän verkkokoulutuksen voit suorittaa koska tahansa.

Lue lisää
Kerhonohjaaja vihreässä paidassa. Kaksi kerholaista valkoisissa paidoissa. Nostavat perunoita.

4H-kerhonohjaajana toimiminen 4 op

Kerhonohjaajana opit paljon. Hyödynnä osaamisesi opinnoissa ja työnhaussa. 4H-kerhonohjaajana toimimisesta on mahdollista saada 4 opintopistettä, kun tietyt osaamisen kriteerit on hyväksytyttävästi esitetty.

Lue lisää

Kerhonohjaajana saat tärkeää kokemusta

Kerhonohjaaminen on harrastus, mutta siitä saa myös työkokemusta. Ohjaamisen antamia taitoja ei kannata vähätellä. Sinä kannat kerhonohjaajana päävastuun kerhon kokoontumisista. Sinä vastaat kerholaisten tekemisistä ja olet heille roolimallina. Kaikelle tälle nostaa kuka tahansa työnantaja hattua. Onkin fiksua pyytää 4H-yhdistyksestä todistus kerhonohjaajana toimimisesta. Oma 4H-yhdistyksesi ohjaa sinua opintopisteiden hakemisessa.

Todistuksista on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa. Lisätietoja 4H-akatemian sivulla Näin näytät osaamisesi.

Kiinnostaisiko sinua tulla 4H-kerhonohjaajaksi?

4H:ssa pääsee apuohjaajaksi aikuisen kanssa jo 13-vuotiaana. Vähän vanhemmat nuoret ohjaavat kerhoa usein pareittain. Kysy omasta yhdistyksestäsi lisää! 4H-yhdistysten yhteystiedot löydät 4H-liiton yhteystietosivulta (linkki siirtyy toiselle sivustolle).

Oman paikkakunnan yhdistyksen toimihenkilöt auttavat sinua eteenpäin. He perehdyttävät sinut tehtäviin ja auttavat alkuun. Paikkakunnilla järjestetään Osaava kehonohjaaja-koulutusta, jossa tutustut muihin kerhonohjaajaksi haluaviin nuoriin. Opit kerhonohjaamista ja kerhon toiminnan suunnittelua. Koulutuksesta saat opintopisteytetyn todistuksen, josta voi olla hyötyä ja iloa myöhemmin, jos päätät vaikka suuntautua opinnoissa ohjaukseen tai opettamiseen.