Näin näytät osaamisesi

4H-yrittäjällä käsissä kamera ja koira

Opintopisteitä ja osaamismerkkejä 4H-toiminnasta

Harrastuksissa kertynyt osaaminen kannattaa tehdä näkyväksi. Opintopisteet ja digitaaliset osaamismerkit ovat siihen avuksi. Kertynyttä osaamista voit hyödyntää opinnoissasi ja työnhaussa. Oma osaaminen kannattaa tehdä näkyväksi myös itselle.

Opintopisteytetty todistus

4H-koulutuksista sekä tekemällä oppimisen kokonaisuuksista voi saada virallisen oppilaitoksen myöntämän todistuksen. 4H on koulutuksen toteuttaja ja yhteistyöoppilaitoksemme Opintokeskus Sivis on todistuksen myöntäjä.

Kun olet tehnyt kaikki tarvittavat opintosuoritukset sekä toimittanut tietosi opintorekisteriä varten, saat todistuksen. Käytännössä todistus löytyy Sivisverkosta, joka on Opintokeskus Siviksen opintorekisteri. Sivisverkkoon kirjaudut omilla tunnuksillasi.

Sivisverkon osoite on sivisverkko.ok-sivis.fi (aukeaa uuteen välilehteen)

Katso täältä ohjeet, miten voit tulostaa tai tallentaa todistuksesi Sivisverkosta. (Pdf-tiedosto aukeaa uuteen välilehteen)

Miten tiedot saadaan Sivisverkkon opintorekisteriin?

Sivisverkossa on opintorekisteri, jonne tallentuvat opintopisteytetyt todistukset. On tärkeää, että opintosuoritukset kirjautuvat juuri oikeille henkilöille. Siksi Sivisverkossa pitää tunnistautua. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

 1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
 2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Sivisverkossa sähköposti on tärkeä, koska se erottaa saman nimiset käyttäjät toisistaan. Käytä Sivisverkossa sähköpostiosoitetta, joka on henkilökohtainen ja aktiivisessa käytössäsi. Sivisverkkoon kirjautuvat myös monien muiden järjestöjen koulutusten tiedot. Käytä aina samaa sähköpostiosoitetta, jos olet saamassa suoritusmerkinnän Sivisverkkoon.

Jos et halua tunnistautua heti, voit tehdä sen myöhemmin pankkitunnuksillasi. Sähköpostiosoitteen on oltava sama, kuin koulutuksen tiedoissa.

Digitaaliset osaamismerkit

Digitaalinen osaamismerkki on sähköinen todistus osaamisestasi. Koska kyseessä on sähköinen dokumentti, on se mahdollista jakaa eri alustoille. Digitaalinen osaamismerkki koostuu merkin kuvasta ja kuvauksesta, myöntämisen kriteereistä, myöntäjän tiedoista sekä mahdollisista osaamista kuvaavista liitteistä. Katso tästä kaikki 4H:n ajankohtaiset digitaaliset osaamismerkit.

Oranssilla pohjalla lukee Ajokortti työelämään ja alla 4H logo
Pyöreä tapahtumatuottaja-osaamismerkki, jossa kalenterin kuva
4H-yhdistyksen puheenjohtaja

Digitaalisen osaamismerkin hakeminen ja vastaanottaminen

Osaamismerkkejä haetaan lomakkeella. Koulutuksesta tai muusta suorituksesta riippuen lomakkeelle syötettävät tiedot ovat erilaisia. Joissakin koulutuksissa saat kouluttajalta koodin, kun koko koulutus on suoritettu. Joissakin kokonaisuuksissa kerrot lomakkeella osaamisestasi ja merkki myönnetään arvioinnin perusteella.

Suosittelemme käyttämään osaamismerkkien vastaanottamiseen Open Badge Passport -palvelua. Se on maksuton ja suomenkielinen. Open Badge Passpostista voit jakaa sinulle myönnettyjä merkkejä eri tavoin. Voit jakaa yksittäisen merkin tai kokoelman sosiaalisen median kanaviin, voit upottaa merkkejä omille sivustoillesi tai voit laittaa linkin merkkeihisi työhakemukseesi.

Merkin vastaanottaminen tapahtuu näin:

 1. Mene osoitteeseen www.openbadgepassport.com.
 2. Luo maksuton tili. Voit tehdä sen esimerkiksi Facebook- tai Google-tunnuksillasi.
 3. Täytä digitaalisen osaamismerkin hakulomake. Jokaisella osaamismerkillä on oma lomakkeensa.
 4. Saat sähköpostiisi linkin, josta merkki pitää vielä vastaanottaa.
 5. Kirjaudu Open Badge Passport -tilillesi, jossa voit liittää merkin osaksi omaa merkkikokoelmaasi.

4H-todistusten ja digitaalisten osaamismerkkien hyödyntäminen opinnoissa

4H:ssa järjestettävät opintopisteytetyt koulutukset vastaavat tasoltaan toisen asteen tai AMK-opintoja. Eurooppalaisessa tutkintojen viitekehyksessä on yhteensä kahdeksan tasoa. 4H:n koulutukset asettuvat tasoille 3-4. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että parhaiten 4H:n kokonaisuudet ovat hyödynnettävissä lukioissa, ammatillisissa opinnoissa sekä jonkin verran myös ammattikorkekouluopinnoissa. Päätöksen hyväksiluvusta opinnoissa tekee aina oppilaitos, jossa tutkintoa suoritetaan.

Digitaalinen osaamimerkki on vapaamuotoisempi tunnustus osaamisesta. Käytännössä kyseessä on digitaalisessa ympäristössä oleva todistus suoritetusta kurssista tai tehdystä asiasta. Digitaalisissa osaamismerkeissä ei ole määriteltynä tasoja, vaikka niissä kuvataankin osaamistavoitteet.

Jos haluat hyödyntää 4H:ssa oppimaasi, toimi näin

 • Selvitä jo etukäteen oppilaitoksestasi, miten voit hyödyntää 4H-toimintaa opinnoissasi.
 • Jos etukäteen selvittäminen ei ole mahdollista, neuvottele asiasta kuitenkin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
 • Esitä oppilaitoksessasi todistuksesi ja digitaaliset osaamismerkkisi sekä osaamiseesi liittyvä muu olennainen aineisto. Voit esimerkiksi näyttää 4H-yrityksesi liiketoimintasuunnitelman tai tekemäsi oppimispäiväkirjan.
 • Täydennä suoritustasi tarvittaessa oppilaitoksen ohjeiden mukaan.