Muovit hajoavat luonnossa varsin hitaasti. Jos ne jäävät luontoon, voivat ne säilyä siellä vuosikymmeniä pilaten maisemaa. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että käytetyt muovipakkaukset kerätään talteen ja toimitetaan kierrätykseen.
Reilu teko lannoite- ja siemensäkkikeräys on osa 4H-järjestön tekemää ympäristökasvatustyötä. Nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovia saatu talteen kymmeniä miljoonia kiloja. Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit jatkavat elämäänsä uusina muovituotteina. Ilman Reilu Teko -keräystä säkkimäärä päätyisi kaatopaikoille.
Jos haluat osallistua Reilu Teko -säkkikeräykseen, ota yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen.
Lannoitesäkistä raaka-aineeksi
Pienlannoitesäkit ja niiden lavahuput ovat polyeteenimuovia. Muovin lyhenne on LD-PE. Muoveja valmistetaan raakaöljyn tislauksen sivutuotteena saatavista kaasumaisista hiilivedyistä. Nämä kaasut kiinteytetään, jolloin niitä kutsutaan polymeereiksi. Näistä polymeereistä valmistetaan muoveja lisäämällä niihin erilaisia täyte- ja lisäaineita.
Näin lannoitesäkit käytetään uudelleen
4H-nuorten keräämät ja pakkaamat 40 kg lannoitesäkit ja lavahuput kuljetetaan rekalla likaisen muovin käsittelylaitokselle. Käsittelylaitoksella säkit jauhetaan silpuksi ja pestään vedellä.
Pesun jälkeen muovisilppu kuivataan ja se sulatetaan pieniksi muovirakeiksi eli granulaatiksi. Valmis muovigranulaatti kelpaa muoviteollisuuden raaka-aineeksi
Tällaista muovin kierrätystä kutsutaan suljetuksi kierroksi. Siinä jätteeksi muodostunut aine palaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.