Cash n’ Jeti – Opi yrittäjyyttä pelaamalla!

4H-yritys peli
Cash n Jeti pelin hahmot

Cash n’ Jeti -peli on täysin uudenlainen tapa oppia yrittäjyyttä. Cash n’ Jeti -pelikokonaisuus sisältää mobiilipelin ja tehtäväsivuston. Mobiilipelissä pääset harjoittamaan yritystoimintaa ottamalla vastaan tilauksia, hankkimalla resursseja, valmistamalla myytäviä ja täyttämällä tilauksia. Lisäksi mobiilipeli sisältää 11 minipeliä, joiden avulla voit ideoida ja suunnitella omaa oikeaa yritystoimintaasi. Minipelit löytyvät myös cashnjeti.fi-sivustolta, jossa niitä on helppo hyödyntää myös yksittäin erilaisiin tarkoituksiin. Osa näistä minipeleistä on ns. riisuttuja versioita teknisen toteutuksen vuoksi, mutta ne toimivat samaan tapaan kuin mobiilipelissäkin.

Cash n’ Jeti -minipelit

Minipelit suoritettuasi voit tallentaa niistä vastauksen 4H-BMC-lomakkeelle, jota voit hyödyntää oman 4H-yrityksesi perustamisessa.

 • Yrittäjäpersoonatesti
 • Vahvuuskortit
 • Kieku
 • Kilpailija/asiakas-seula
 • Hintakone
 • Aikataulutykki
 • Nimigeneraattori
 • Logoeditori (löytyy ainoastaan mobiilipelistä)
 • Markkinointiraketti
 • Myyntipolku
 • SWOT

Cash n’ Jeti -mobiilipeli

Cash n’ Jeti -mobiilipeli käynnistyy suomalaisessa kaupunkiympäristössä, josta löytyvät pelaajan bisnekselle olennaiset elementit ja kohteet, kuten pankki, kauppa, mainostoimisto ja maatila. Pelaajan tehtävänä on täyttää pelaajan yritykselle tulevia tilauksia hankkimalla siihen resursseja ja valmistamalla tuotteita tai palveluita. Tasapainottelu kassan ja hankittavien resurssien välillä simuloi oikeaa yritystoimintaa.

Toimi näin:

 1. Lataa mobiilipeli Google play -kaupasta tai Apple Storesta
 2. Seuraa pelissä olevia ohjeita

Cashnjeti.fi-sivusto

Cashnjeti.fi-sivusto toimii tukena mobiilipelille. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta ladata mobiilipeliä tai haluat hyödyntää minipelejä helposti yksittäin, voit mennä cashnjeti.fi-sivustolle ja luoda uuden avainkoodin. Avainkoodin avulla voit palata sivustolle tekemään minipelejä ja jatkaa siitä mihin jäit.

Pelattuasi minipelit, voit tallentaa niiden tulokset 4H-BMC-lomakkeelle. Lomaketta voit hyödyntää oman oikean 4H-yrityksen perustamisessa. Ohjeet ja lisätietoa löydät sivustolta.

Toimi näin:

 1. Mene sivustolle www.cashnjeti.fi
 2. Täppää ”Hyväksyn henkilötietojen käsittelyn…” ja paina Uusi avainkoodi
 3. Laita saamasi avainkoodi talteen, mikäli haluat säilyttää tiedot ja jatkaa minipelien pelaamista myöhemmin.
 4. Voit tallentaa minipelien tulokset 4H-BMC-lomakkeelle, joka löytyy Minipelit-sivulta oikeasta alalaidasta. BMC-lomaketta voi hyödyntää esimerkiksi oikean yrityksen perustamisessa.


Opettajille ja yhteistyökumppaneille

Cash n’ Jetin minipelejä voit hyödyntää esimerkiksi yrityskoulutuksessa. Minipelit on luotu 4H-yrittäjän työkirjan pohjalta, joten ne noudattelevat 4H:n yrittäjyyskasvatuksen mallia. Minipelien vastaukset voi tallentaa 4H-BMC-lomakkeelle, jolloin niitä voi hyödyntää myös oman 4H-yrityksen perustamisessa.

Cash n’ Jeti on tuotettu Yritystä pelissä hankkeessa 2019-2021. Hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen 4H-liitto ja Lapin Ammattikorkeakoulu, ja sen rahoitti Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.