Osaava kerhonohjaaja 1 op

4H-harrastus Koulutus Opintopisteet
Nuoria pöydän ääressä. Yksi ojentaa toiselle kerhon päiväkirjaa.

Osaavaksi kerhonohjaajaksi

Puuhailetko mielelläsi lasten kanssa? Oletko idearikas ja innostava? Oletko ehkä itse käynyt kerhoa ja haluaisit nyt jatkaa kerhonohjaajana? Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa -koulutus antaa sinulle valmiudet kerhonohjaajana toimimiseen.

Kysy omasta 4H-yhdistyksestäsi, milloin paikkakunnallasi järjestetään seuraava Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa -koulutus.

Laajuus

Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa on yhden opintopisteen laajuinen. Opetustunteja on yhteensä 14. Oppijan työskentelymäärä on noin 30 tuntia.

Osaamistavoitteet

Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen jälkeen  

 • sinulla on valmiudet ohjata lasten kerhoja
 • osaat tunnistaa omat vastuut ja velvollisuudet kerhonohjaajana
 • osaat suunnitella kerhokerran ja kerhokauden
 • osaat antaa esimerkkejä turvallisen 4H-harrastuksen periaatteista
 • osaat laatia turvallisuussuunnitelman omaan 4H-kerhoon
 • osaat kertoa 4H-toiminnan tavoitteista, arvoista ja jäsenyydestä
 • osaat toimia vastuullisesti kerhonohjaajana

Sisältö

Ensimmäinen päivä – Osaava kerhonohjaaja  

Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen ensimmäinen päivä (7 h) koostuu aiheista ja sisällöistä, jotka ovat yhteisiä kaikille kerhotoimintaa järjestäville tahoille. Päivän aiheita ovat ryhmän muodostuminen, turvallisuus, toiminnan suunnittelu ja leikin merkitys. 

Toinen päivä – Osaava kerhonohjaaja 4H-toiminnassa   

Toisena koulutuspäivänä (7 h) perehdyt 4H-kerhojen ohjaamiseen ja se muodostuu kahdesta osiosta. Tutustut 4H-järjestöön ja oman 4H-yhdistyksesi kerhotoiminnan käytänteisiin. Lisäksi opit TOP-tehtäväsivuston käyttöä ja TOP-tehtävien hyödyntämistä kerhotoiminnassa.  

Koulutukseen sisältyy Osaava kerhonohjaaja -opas. 

Todistus

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

 1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
 2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. vapaavalintaisissa opinnoissa. On hyvä sopia jo ennakkoon oman oppilaitoksen kanssa opintopisteiden hyödyntämisestä.

Lisätietoja 4H-akatemian sivulla Näin näytät osaamisesi.


Opettajille ja yhteistyökumppaneille

Osaava kerhonohjaaja -koulutusten kohderyhmänä ovat vähintään 15-vuotiaat nuoret, jotka ovat kiinnostuneet ryhmän ohjauksesta. Opintopisteytetyn todistuksen myöntää Opintokeskus Sivis, joka on oppilaitos.

Osaava kerhonohjaaja -koulutuksen ensimmäinen päivä sopii yleisesti ohjaajien kouluttamiseen, joten sen voi toteuttaa yhteistyössä useiden toimijoiden kanssa. Tästä puolikkaasta koulutuksesta on mahdollista antaa osallistujalle 4H-akatemian todistus (ei opintopisteitä). 

Osaava kerhonohjaaja -koulutus ePerusteet-palvelussa

Koulutuksen mitoitus

OpintopisteetOpetustunnitOppijan työmääräEQF-taso
1 op14 hnoin 30 h4
laskennallisestiviitteellinen, ei tutkinto

Osaava kerhonohaaja -koulutus valmentaa nuoria toimimaan kerhojen ohjaustehtävissä. Koulutuksessa osallistuja saa valmiudet 4H-kerhojen ohjaamiseen. Hän osaa hyödyntää 4H-kerhotoiminnan materiaaleja, osaa suunnitella ja toteuttaa kerhotoimintaa sekä osaa kertoa 4H-järjestöstä kerholaisille ja heidän huoltajilleen. Koulutukseen sisältyy Osaava kerhonohjaaja -opas.

Osaamistavoitteet

 • Osallistuja saa valmiudet ohjata lasten kerhoja
 • Osallistuja osaa tunnistaa omat vastuut ja velvollisuudet kerhonohjaajana
 • Osallistuja osaa suunnitella kerhokerran ja kerhokauden
 • Osallistuja osaa antaa esimerkkejä turvallisen 4H-harrastuksen periaatteista
 • Osallistuja osaa laatia turvallisuussuunnitelman omaan 4H-kerhoon
 • Osallistuja osaa kertoa 4H-toiminnan tavoitteista, arvoista ja jäsenyydestä
 • Osallistuja osaa toimia vastuullisesti kerhonohjaajana