Opintopisteitä Ruokakoulun ohjaajalle
4H-yhdistykset järjestävät lapsille Ruokakouluja. Jos toimit ohjaajana Ruokakoulussa, voit saada 2 opintopisteen todistuksen. Hyödynnä osaamisesi opinnoissa ja työnhaussa.
Laajuus
Ruokakoulun ohjaajana toimimisesta voit saada 2 opintopisteen laajuisen todistuksen. Yhdellä opintopisteellä tarkoitetaan oppijan arvioitua keskimääräistä 27 tunnin työpanosta osaamistavoitteiden saavuttamiseksi.
Opintopisteytetty todistus edellyttää ohjaajana toimimista Ruokakoulussa 4-5 päivän ajan sekä palautekeskustelua vastuuohjaajan kanssa.
Osaamistavoitteet
Kun olet toiminut Ruokakoulun ohjaajana
- osaat auttaa ja opastaa lapsia ruuanvalmistuksessa
- osaat ohjata lapsia ryhmätöissä ja liikuntatuokioissa
- osaat kertoa hyvästä ravinnosta
- osaat kertoa liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille
- osaat kertoa suomalaisesta ruokakulttuureista ruuan alkuperästä ja keittiöhygieniasta
- osaat kertoa ruokakoulun tavoitteista lapsille ja heidän vanhemmilleen
- osaat suunnittella ruokakoulun.
Sisältö
Ruokakoulua ohjaajana toimiessa tapahtuu seuraavia asioita
- Ruokakoulun suunnittelu vastuuohjaajan kanssa
- Tarvikkeiden hankkiminen
- Ruokakoulun ohjaaminen
Tutustu Ruokakouluun: ruokakoulu.fi
Osaamisen näyttäminen
Osaamisesi näytät Ruokakoulun aikana sekä palautekeskustelussa. 4H-yhdistys arvioi osaamistavoitteiden saavuttamisen ja tekee merkinnän suoritetusta opintojaksosta Sivisverkkoon.
Todistus
Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).
Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.
- Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
- Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.
Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. yrittäjyys- tai vapaavalintaisissa opinnoissa. On hyvä sopia jo ennakkoon oman oppilaitoksen kanssa opintopisteiden hyödyntämisestä.
Opettajille ja yhteistyökumppaneille
Ruokakoulu on viikon kestävä päiväleiri alakouluikäisille lapsille. Ruokakouluissa opitaan ruuanvalmistustaitoja, edistetään paikallisen ruuan tuntemusta, vieraillaan maatilalla, liikutaan ja syödään yhdessä. Tutustu Ruokakouluun: ruokakoulu.fi
4H:n ruokakasvatukseen, ravitsemukseen ja ruuanvalmistukseen perehdytetty ohjaaja osallistuu ruokakoulun suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä vastuuohjaajan kanssa. Ohjaaja opastaa lapsia ruuanvalmistuksessa sekä ohjaa lapsia ryhmätöissä ja liikuntatuokioissa. Ohjaaja keskustee lasten kanssa ruokakasvatukseen liittyvistä teemoista, kuten ruuan hävikki ja ympäristö sekä ruuan reitti pellolta pöytään.
Ruokakoulun ohjaajana toimiminen on 2 opintopisteen laajuinen tekemällä oppimisen kokonaisuus, jonka osaamistavoitteet ovat EQF-tasolla 4. Opintopisteytetyn todistuksen myöntää Opintokeskus Sivis, joka on oppilaitos.
Opintopisteet | Oppijan työmäärä | EQF-taso |
---|---|---|
2 op | 49 h | 4 |
laskennallisesti | viitteellinen, ei tutkinto |
Ruokakoulun ohjaajan osaamistavoitteet
- Osallistuja osaa auttaa ja opastaa lapsia ruuanvalmistuksessa
- Osallistuja osaa ohjata lapsia ryhmätöissä ja liikuntatuokioissa
- Osallistuja osaa kertoa hyvästä ravinnosta
- Osallistuja osaa kertoa liikunnan merkityksestä hyvinvoinnille
- Osallistuja osaa kertoa suomalaisesta ruokakulttuureista ruuan alkuperästä ja keittiöhygieniasta
- Osallistuja osaa kertoa ruokakoulun tavoitteista lapsille ja heidän vanhemmilleen
- Osallistuja osaa suunnittella ruokakoulun