4H-yrityskoulutus 1 op

4H-yritys Koulutus Opintopisteet
Kaksi nuorta istuu ja hymyilee. Käsissään vihkoset. Takana Business Lab -seinäke.

4H-yrityskoulutuksessa mietit ideoita, joiden avulla voit tienata omaa rahaa. Ideoista kehität oman yritysidean, ja koulutuksen jälkeen voit perustaa oman 4H-yrityksen. Koulutus on yhden opintopisteen laajuinen ja on tarkoitettu 13-28 -vuotiaille. Saat koulutuksessa 4H-yrittäjän työkirjan, jota voit käyttää oman 4H-yrityksesi toimintaa suunnitellessasi.

Laajuus

4H-yrityskoulutus on yhden opintopisteen laajuinen. Opetustunteja on yhteensä kahdeksan. Koulutus voi olla pitkä lauantaipäivä, viikoittain toistuva tuokio tai jollain muulla tavalla järjestetty. Oppijan työskentelymäärä on noin 24 tuntia.

Osaamistavoitteet

4H-yrityskoulutuksen jälkeen

  • osaat hyödyntää omia vahvuuksiasi ja kiinnostuksen kohteitasi yritysideassasi
  • osaat suunnitella kannattavaa yritystoimintaa
  • osaat perustaa 4H-yrityksen.

Sisältö

Koulutuksen sisältönä ovat oman osaamisen ja kiinnostuksen kohteiden tunnistaminen, yritysidea ja liikeidea, kannattava yritys, 4H-yrityksen perustaminen sekä 4H-yrittäjän paperityöt ja velvollisuudet. Koulutuksen lopuksi on kertaus, joka vahvistaa oppimaasi.

Todistus

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

  1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
  2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. yrittäjyys- tai vapaavalintaisissa opinnoissa. On hyvä sopia jo ennakkoon oman oppilaitoksen kanssa 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteiden hyödyntämisestä. Esimerkiksi Careeriassa voit hyödyntää 4H-yrityskoulutuksessa tekemääsi liiketoimintasuunnitelmaa. Tutustu tulkintaan Osaamiskiekko.fi -sivulla.

Lisätietoja 4H-akatemian sivulla Näin näytät osaamisesi.

Eri tapoja osallistua 4H-yrityskoulutukseen

  • Koulutus omassa 4H-yhdistyksessäsi.
  • Itsenäisesti suoritettava verkkokoulutus, jonka lopuksi käyt 4H-yhdistyksessä.

Opettajille ja yhteistyökumppaneille

4H-yrityskoulutus on tarkoitettu 13 – 28-vuotiaille. Koulutuksessa mietitään ideoita, joilla voi tienata omaa rahaa. Näistä kehitetään oma yritysidea, ja kurssin jälkeen on mahdollista perustaa oma 4H-yritys. Opintopisteytetyn todistuksen myöntää Opintokeskus Sivis, joka on oppilaitos.

4H-yrityskoulutus ePerusteet-palvelussa

Koulutuksen mitoitus

OpintopisteetOpetustunnitOppijan työmääräEQF-taso
1 op8 h24 h4
laskennallisestiviitteellinen, ei tutkinto

Osaamistavoitteet 4H-yrityskoulutuksessa

  • Osallistuja osaa hyödyntää omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan yritysideassaan
  • Osallistuja osaa suunnitella kannattavaa yritystoimintaa
  • Osallistuja osaa perustaa 4H-yrityksen

4H-yrityskoulutus sopii osaksi toisen asteen tai ammattikorkeakoulun yrittäjyys- tai valinnaisia opintoja. Esimerkiksi Careeriassa voi hyödyntää 4H-yrityskoulutuksessa tehtyä liiketoimintasuunnitelmaa. Tutustu tulkintaan Osaamiskiekko.fi -sivulla.