4H-yrittäjän raportit, arviointi, opintopisteet ja Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistuminen

Kalenteri ja muistilappu

Vuoden lopuksi jokainen 4H-yrittäjä raportoi toiminnastaan omaan 4H-yhdistykseen. Se on jokaisen 4H-yrittäjän velvollisuus. Raportointi on hyödyllistä myös 4H-yrityksen kehittämisen kannalta. Kun asioita kirjaa muistiin, ne tulevat itsellekin näkyviksi.

Vuosiraportti jäsenkortin kautta

Katso videolta ohjeet vuosiraportin täyttämiseen ja Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistumiseen.

Kun kalenterivuosi on ohi, raportoit 4H-yrityksesi toiminnasta ja taloudesta digitaalisen jäsenkortin kautta 15.1. mennessä. Vuosiraportointi sisältää talousraportin ja toimintakertomuksen tiivistelmän. Vinkki! Älä jätä raportointia viime tippaan. Voit kirjata tietoja koko yrityksesi toiminnan ajan.

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi https://oma.4h.fi
 2. Valitse 4H-yritykset  –> Klikkaa yrityksesi nimeä.
 3. Valitse Seuranta  –> Klikkaa Lisää uusi raportti.
 4. Täytä pyydetyt tiedot esim. talousraportti ja toimintakertomus lyhyesti.
 5. Paina lopuksi Tallenna.
 6. Tarvittaessa voit myöhemmin palata muokkaamaan seurantaraportin tietoja.

Talousraportti

4H-yrityksen talousraportti on lyhyt ja yksinkertainen: tulot, menot ja tulos. Tiedot löydät kirjanpidostasi. Talousraportin annat vuosiraportin yhteydessä jäsenkortin kautta.

4H-yrityksen toimintakertomus

Toimintakertomus kertoo 4H-yrityksesi vuodesta. Voit tehdä sen haluamallasi tavalla ja koota siihen kaikki 4H-yrityksesi olennaiset asiat. Toimintakertomusta tarvitset, jos osallistut Vuoden 4H-yritys -kilpailuun tai haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta.

Huom! Tässä kerrottu toimintakertomus on eri asia, kuin vuosiraportti. Vuosiraportoinnin yhteydessä kirjoitat toimintakertomuksesi lyhyesti suoraan jäsenkortin kautta.

Toimintakertomus antaa yleiskuvan yrityksen toiminnasta päättyneeltä kaudelta. Tässä muutama vinkki toimintakertomuksen tekemiseen.

 • Aloita kansilehdellä, johon kirjoitat 4H-yrityksesi nimen, oman nimesi, yhteystietosi sekä ajanjakson, jota toimintakertomus koskee.
 • Kirjoita alkuu 4H-yrityksesi liikeidea: mitä, kenelle, miten.
 • Kerro tärkeimmät hetket kuluneelta kaudelta. Esimerkiksi miten markkinoit, mihin tapahtumiin olet osallistunut tai mitä yhteistyökumppaneita ole löytänyt.
 • Voit liittää mukaan kuvia, lehtileikkeitä, itsearvioinnin sekä muita yrityksesi toiminnasta kertovia asioita.
 • Liitä yrityksesi itsearviointi osaksi toimintakertomusta.
 • Jos haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta, voit liittää myös oppimispäiväkirjan osaksi toimintakertomusta.

4H-yrityksen itsearviointi

4H-yrittäjänä toimimiseen kuuluu yritystoiminnan ja oman osaamisen arviointi. Itsearvioinnissa voit käyttää apuna 4H-yrityksen itsearviointilomaketta. Se on pari 4H-BMC-lomakkeen kanssa eli molemmissa käsitellään asioita samojen otsikoiden kautta.

Arviointi kannattaa, sillä siten yrityksestäsi voi kasvaa entistäkin parempi. Arviointi auttaa myös toimintakertomuksen tekemisessä ja arvioidessasi huomaat yrityksesi kehittämiskohteet. Käy itsearviointi läpi yhdessä yritysohjaajasi kanssa.

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

Ideoitko inspiroivan liikeidean ja perustit 4H-yrityksen? Kerrothan siitä muillekin osallistumalla Vuoden 4H-yritys -kilpailuun. Voit voittaa 500 euron pääpalkinnon ja Vuoden 4H-yrittäjän tittelin! 4H-yrityskilpailuun voivat osallistua kaikki vuoden aikana toiminnassa olleet 4H-yritykset. Lisää tietoa kilpailusta löytyy 4h.fi-verkkosivuilta.

Kilpailuun osallistutaan digitaalisen jäsenkortin kautta 15.1. mennessä. Toimintakertomus on tärkeä osa kilpailuun osallistumista. Tee toimintakertomus mahdollisimman huolellisesti, sillä se on tuomaristolle näyttö yrityksesi toiminnasta. Käy jo etukäteen tutustumassa kilpailulomakkeeseen jäsenkortillasi, jotta voit valmistautua vastaamaan kysymyksiin.

Näin täytät kilpailun osallistumistiedot jäsenkortille:

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi oma.4h.fi.
 2. Avaa yrityksesi tiedot.
 3. Täytä ensin kuluvan vuoden seurantatiedot. (Seurantatiedot pitää täyttää ennen kuin voit osallistua kilpailuun.)
 4. Klikkaa auki kohta ’4H-yrityskilpailu on käynnissä! OSALLISTU’.
 5. Vastaa kysymyksiin ja liitä pyydetyt tiedostot.
 6. Muista tallentaa lopuksi. (Osallistuminen on vietävä loppuun kerralla. Et voi myöhemmin muokata kilpailutietoja.)

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta

Jos haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta, tarvitset sitä varten yrityksesi liiketoimintasuunnitelman, toimintakertomuksen ja oppimispäiväkirjan.

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta haet digitaalisen jäsenkortin kautta (kirjautumisohje on sama, kuin Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistumisessa). Voit hakea todistusta koska tahansa. Suositeltavaa on tehdä edellistä vuotta koskeva hakemus 15.1. mennessä. Voit hakea opintopisteitä kerran 4H-yrittäjyytesi aikana.

Lue tarkemmin 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteistä tältä 4H-akatemian sivulta.

Edellinen tehtävä

Maksu- ja laskutustavat

Seuraava tehtävä

4H-yrittäjä ja verotus