Aloita tästä. Mikä elintarvikkeita uhkaa?

Hygieniapassi Ruoka
Juusto hiirenloukussa

Tässä tehtävässä tutustut aihepiiriin ja pohdit, mitkä asiat uhkaavat ruuan turvallisuutta.

Lupa kokata on Ruokatiedon oppimateriaali elintarvikehygienian opiskeluun. Materiaalin löydät osoitteesta www.ruokatieto.fi/lupakokata. Ennen kuin aloitat tehtävien tekemisen, silmäile sivustoa, klikkaile alasivuja ja lue otsikot.

Kuinka monta tuttua ja kuinka monta vierasta termiä tai sanaa huomasit? Kirjoita luku muistiin. Palaa kirjoittamasi lukuun, kun olet tehnyt kaikki muut Hygieniapassi -tehtävät.

Tee näin

  • Selvitä, missä voit suorittaa hygieniapassitestin. Testejä järjestävät esimerkiksi oppilaitokset, yritykset, yksittäiset testaajat ja 4H-yhdistykset.
  • Lue: Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät. Vastaa sen jälkeen kysymyksiin.

Mitä erilaisia elintarvikkeen turvallisuutta uhkaavia vaaratekijöitä voi olla?

Elintarvikkeiden turvallisuutta ja säilyvyyttä uhkaavia vaaratekijöitä ovat kemialliset, fysikaaliset, mikrobiologiset ja biologiset tekijät. Kemialliset: Tuotteessa on siihen kuulumatonta ainetta tai jonkun aineen pitoisuus on liian suuri. Esimerkiksi ympäristömyrkyt ja pakkauksista siirtyneet aineet. Fysikaaliset: Tuotteessa olevat ylimääräiset esineet esim. vierasesineet. Mikrobiologiset: Elollisia, näkymättömiä pieniä eliöitä. Biologiset: Mikrobit, loiseläimet, alkueläimet, tuhoeläimet.

Millaisissa tilanteissa elintarvike voi saastua?

Elintarvike voi saastua missä tahansa käsittelyvaiheessa ja lähes mistä tahansa. Saastuttajana voi olla esimerkiksi vesi, elintarvikepakkaukset, ruoanvalmistusastiat, veitset, kauhat, vatkaimet, leikkuulauta, työpöytä, keittiöpyyhe, ruoanlaittaja, ruoan annostelija tai ruokailija itse.

Seuraava tehtävä

Mikrobiologia ja ruokamyrkytykset