DIY: Riippuvat kasvit ja kastelulaite kierrätysmateriaalista

Usein kaupunkiviljelyssä on vallalla aikamoinen itse tekemisen meininki. Itse tekemällä välttyy välineiden ostamiselta ja saa aikaan ekologisemmin ja hauskemmin kuin kaupasta valmista ostaessa. Kaupunkiviljelijä voikin käyttää kierrätysmateriaaleja ja kekseliäisyyttä monin tavoin hyväkseen. Materiaaliksi sopivat vaikka limupullot. 

Tehtävä

  • Rakenna riippuva puutarha muovipulloista. Riippuvassa puutarhassa tavalliset suuret limupullot leikataan auki ruukuiksi ja ripustetaan vaikka useita päällekkäin samoihin naruihin. Riippuvaan kasvatukseen sopivat erityisesti rönsyävät kasvit, esimerkiksi tomaatti tai köynnöskrassi. Pullot voi leikata auki joko sivusta tai päältä, vähän riippuen siitä, kuinka isoja kasveja haluaa kasvattaa.
  • Jos haluat kokeilla kasvattaa kasveja ihan ylösalaisin, sekin onnistuu riiputtamalla! Esimerkiksi tomaatin on sanottu tekevän jopa enemmän satoa roikkuessaan suoraan ilmassa.

    Tee näin: Leikkaa muovipullon pohja irti, ja kiinnitä reunaan riiputusnarut. Laita pullon suuaukosta tomaatin taimen juuret sisään ja täytä pullo varovasti mullalla. Ripusta pullonsuu ja taimi alaspäin. Varo kastelemasta liikaa, sillä ylimääräinen vesi valuu helposti pullonsuusta ulos. Tarkempia ohjeita löydät netistä.
  • Muovipulloista saa aikaan myös jos jonkinlaisia kastelulaitteita. Yksinkertaisimmillaan pullo täytetään vedellä ja se säännöstelee ylösalaisin käännettynä vettä ruukun aluslautaselle sitä mukaa kun lautanen tyhjenee. Netistä löytyy tarkempia ohjeita. 

Muistilista

Tarvikkeet

Edellinen tehtävä

DIY-arkkitehtuuria: Yrttiseinä ja kasvien kiipeilyteline

Seuraava tehtävä

Apua, liikaa satoa!