Joskus kaupunkiviljelijä kohtaa positiivisen ongelman: satoa on liikaa! Voi olla, että kesäkurpitsa ei lakkaa tekemästä hedelmää, tai omenoita on puussa ja maassa tungokseksi asti. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka ruokahävikkiä ei kuitenkaan tarvitse päästää syntymään.

Vinkit suurelle sadolle

Säilö ja hilloa. Erilaisten kasvisten, marjojen, hedelmien ja yrttien säilömiselle on monia tapoja, joista pakastaminen, kuivattaminen, hilloaminen, mehustaminen ja säilykkeiden teko ovat varmasti tutuimpia. Kokeile uudenlaisia chilihilloreseptejä tai upota raasteet leipätaikinaan ja kastikkeisiin. 

Käyvätkö paikkakuntasi ihmiset torilla? Vai olisiko sittenkin helpompaa myydä tuotteita paikkakunnan tai asuinalueen Facebook-ryhmässä? Voit myös miettiä kannattaako kasvimaan tuotteet myydä sellaisinaan vai jatkojalostettuina esimerkiksi mehuksi tai hilloksi. Syksyn sesongin lisäksi hyvä myyntikausi on joulun alla – ylipäätänsä kauden ulkopuolella. 

Myy suoraan: tarjoa tuotteita ikäihmisille tai liikuntaesteisille, jotka asuvat tuetusti palveluyksiköissä ja toimita tavarasi suoraan kotiovelle. 

Pidä sadonkorjuujuhlat. Kutsu ystävät mukaan laittamaan ruokaa ja pitämään hauskaa. Anna vielä kasviksia kotiin viemisiksi. 

Lahjoita tuotteet apua tarvitseville, esimerkiksi ruokajakelua järjestäville tai asunnottomien yhdistyksen.  

Muistilista

Tarvikkeet

Edellinen tehtävä

DIY: Riippuvat kasvit ja kastelulaite kierrätysmateriaalista

Seuraava tehtävä

Kaupunkiviljelijän pop up -ravintola