Lähiruokaa ja eettistä ruuan kulutusta

Yksi suurimmista ympäristölle aiheuttamistamme vaikutuksista on sillä, mitä syömme. Kasvispainotteinen lähiruoka on yksi ratkaisu ruoan eettisiin ja ympäristöllisiin kysymyksiin.

Kuljetuksen päästöt ovat pienemmät kuin kaukaa tuodessa ja kasvisruoan tuottaminen kuluttaa vähemmän vesivaroja, maa-alaa ja energiaa kuin liha- ja maitotuotteet. Kun ruoka tuotetaan lähellä, on helpompaa myös pysyä kärryillä siitä, saako ruoan tuottaja työstään riittävän korvauksen ja mitä aineita pelloilla käytetään. Ympäristöystävällisesti tuotettu kasvisruoka on myös terveellistä. 

Tehtävä

Mieti perheesi kanssa miten voisitte syödä terveellisemmin, ympäristöystävällisemmin tai eettisemmin. Hyviä vinkkejä esimerkiksi kasvisruoan lisäämiseen saatte ruokablogeista. Keskustelkaa myös ruuan hinnasta ja siitä, mihin kannattaa panostaa ja missä säästää. 

  • Tarkistakaa yhden valmistetun aterian aineksista, missä ne on valmistettu. Ottakaa selvää, valmistetaanko samanlaisia tuotteita lähempänä, tai voisiko ne korvata jollakin paikallisemmalla tuotteella.  
  • Ottakaa selvää lähialueesi tuottajista ja mahdollisesta suoramyynnistä. Ostakaa tuotteita suoraan lähialueen viljelijöiltä ja leipureilta. Helpoin tapa löytää paikallisia tuotteita on mennä torille ja kysyä siellä myyjiltä, mistä heidän myymänsä tuotteet tulevat.  
  • Liittykää ruokapiiriin netissä. Piireistä voi tilata lähialueen tuotteita, jotka ovat usein vielä luomuja. Piiri välittää tilaukset tuottajille, jotka tuovat tuotteet tiettynä päivänä tiettyyn noutopaikkaan. Piireillä on usein myös vapaaehtoistoimintaa, jossa voi tavata uusia ihmisiä ja auttaa muutenkin lähiruoan asiaa. 

Muistilista

Tarvikkeet

Edellinen tehtävä

Kaupunkiviljelijän pop up -ravintola