Opi harrastamalla

4H-harrastus Oppiminen Osaaminen

Mitä osaamista harrastuksissa ja vapaaehtoistoiminnassa syntyy? Millaisia työelämässä tarvittavia taitoja opit vapaa-aikanasi? Näitä kysymyksiä kannattaa miettiä, sillä kaikki osaaminen on hyödyllistä tunnistaa.

Harrastuksissa opitut asiat antavat elämällesi suuntaa, voit kokeilla eri aloja ja löytää oman erikoisosaamisesi. Kenties löydät alan, jota haluat opiskella. Jos jo opiskelet ammattiin, käytä kaikki oppimasi hyödyksi ammattitaitosi kehittämisessä.

Muistilista

Tarvikkeet

4H:ssa voit oppia monenlaisia taitoja esimerkiksi kerhonohjaajana, 4H-yrittäjänä tai oman 4H-yhdistyksesi hallituksen jäsenenä. Oppimista tapahtuu vapaa-ajalla monissa tilanteissa. Mitä mielestäsi oppii nuori, joka katsoo paljon elokuvia tai viettää paljon aikaa somessa? Entä millaisia taitoja tuo se, että kokkaa viikoittain aterian perheelle. Mitä lemmikkien hoitaminen tai nuoremmista sisaruksista huolehtiminen opettaa?

Kun olet tehnyt tämän tehtävän, päivitä osaamisesi omaan ansioluetteloosi.

Mieti ensin, mitä kaikkea teet.

  • Mitä teet vapaa-ajallasi? Mihin aikasi kuluu?
  • Jos nukkumisen ja koulun ottaa pois, mitkä tekemiset jäävät jäljelle? (Kaverit, some, ruoka, liikunta, 4H, muut harrastukset, lukeminen, musiikki, elokuvat, keskustelut…)

Pohdi nyt, millaista osaamista vapaa-aikanasi kertyy.

  • Mitä opit tekemistesi kautta? Opitko sosiaalisia taitoja, tunnetaitoja, yhteistyötä, käytännön taitoja tai jotakin muuta?
  • Intohimosta voi alkaa matkasi asiantuntijaksi. Rakastatko metsää? Mitä osaamista metsästä on tarttunut mukaasi?
  • Mitä oppimistasi taidoista voisit hyödyntää työpaikalla?
  • Miten kerrot taidoistasi, kun haet kesätyötä?
  • Voisiko joku taidoistasi olla myös tulevaisuutesi ala ja jopa ammattisi?

Mieti vielä 4H:n arvoja.

  • Mitä 4H:n arvot harkinta, harjaannus, hyvyys ja hyvinvointi tarkoittavat sinulle?
  • Miten arvot kuuluivat tai näkyvät toiminnassani? Miten esimerkiksi harkinta on näkynyt tai kuulunut elämässäsi ja oppimisessasi?

Tehtävä

Kokoa osaamisesi ja taitosi yhteen. Voit tehdä mind mapin, tekstitiedoston, maalauksen, videon tai minkä vaan. Hyödynnä tätä kun kirjoitat ansioluettelon/cv:n.

Edellinen tehtävä

Opintopisteitä harrastuksista

Seuraava tehtävä

Monia tapoja osaamisen näyttämiseen