Sienien ja itujen kasvattaminen keittiössä

idut sienet viljely

Ikkunalautaviljelyn lisäksi voi kotona kokeilla kasvattaa myös muunlaista syötävää. Yksi jännimmistä kokeiltavista on ehdottomasti ruokasienet.

Sienet eivät tarvitse kasvaakseen niinkään valoa, kuten kasvit, mutta niille on tärkeämpää oikeanlainen kasvualusta ja sopiva ilmankosteus ja lämpötila. Sienten kasvattaminen onkin tästä syystä hyvä tapa saada terveellistä ruokaa itse kasvatettuna myös talvella.

Talvella kasvatettaviksi sopivat myös erilaiset idut, jotka niin ikään ovat terveellistä ja proteiinirikastakin ravintoa. 

Tehtävä

  • Sieniä on periaatteessa melko helppoa kasvattaa, kun vain tietää niiden tarvitsemat asiat ja huolehtii tarkasti myös hygieniasta, ettei tule kasvattaneeksi esimerkiksi hometta. Käytännössä kannattaa varmasti aloittaa valmiilla kasvatuspakkauksella, joita Suomessa valmistaa useampikin yritys (esim. Helsieni Oy, www.helsieni.fi ja Polar Shiitake Oy, www.polarshiitake.com). Osa pakkauksista käyttää sienten kasvualustana esimerkiksi käytettyjä kahvinporoja. Ohjeet valmiiden pakkausten käyttöön löytyvät valmistajien nettisivuilta. 
  • Idättämiseen sopivat esimerkiksi mungpavun ja sinimailasen siemenet tai vaikka auringonkukan siemenet. Liota siemeniä tai papuja yön yli. Valuta vesi pois ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin, jonka peität kuminauhan avulla harsolla. Sijoita purkki esimerkiksi astiankuivauskaappiin kumolleen. Huuhtele siemeniä useita kertoja päivässä. Alle viikossa saat maittavia ituja. Siirrä ne jääkaappiin, jos et syö niitä heti. 

Muistilista

Tarvikkeet

Edellinen tehtävä

Yhteisöpuutarha kerrostaloon

Seuraava tehtävä

DIY-arkkitehtuuria: Yrttiseinä ja kasvien kiipeilyteline