Yhteisöpuutarha kerrostaloon

kasvimaa talkoot viljely yhteisöllisyys
Nuoria lapioimassa multaa ja perustamassa puutarhaa puuastioihin.

Kerrostalon pihamaalla et voi suuremmin viljellä ilman taloyhtiön lupaa. Paras tapa saada pihamaata viljelykäyttöön on ehdottaa yhteisöllisen puutarhan perustamista taloyhtiölle. Näin kaikki halukkaat pääsevät mukaan kasvattamaan itselleen haluamiaan kasveja ja kerrostalopiha saa uutta yhteistä pöhinää kasvimaatalkoiden ja sadonkorjuujuhlien muodossa. 

Tehtävä

Muistilista

Tarvikkeet

  • Houkuttele naapurit mukaan yhteisöllisen kasvimaan perustamiseksi pihamaalle. Suunnitelkaa viljelyksen koko ja paikka mahdollisine perustamiskustannuksineen ja viekää asia taloyhtiön kokoukseen. Luvan heruttua antakaa palaa!  
  • Yleensä itse viljelmä on helpointa rakentaa laareihin. Reunoiksi sopivat esimerkiksi käytetyt lavakaulukset, joita saa nykyisin monista kuormalavoja valmistavista ja myyvistä liikkeistä. Laarien paikaksi kannattaa valita suhteellisen aurinkoinen paikka.  
  • Monivuotiset kasvit ovat helppoja. Esimerkiksi raparperi, ruohosipuli, mäkimeirami, minttu ja lipstikka tuottavat satoa vuodesta toiseen. Jos pihalla on tilaa, voi myös marjapensaiden tai vaikka hedelmäpuun istuttaminen laatikoiden oheen olla hyvä valinta.  
  • Järjestä kasvimaan perustamistalkoot yhdessä naapureiden kanssa. Laittakaa kutsu jokaiseen postilaatikkoon, myös niille, jotka alun perin eivät ole olleet kiinnostuneita hankkeesta. Tarjoilkaa mehua ja pullaa, joka houkuttaa paikalle väkeä ja pitää talkooväen hyvällä tuulella. Mitä enemmän osallistujia saatte, sitä kevyemmin kasvimaan laatikot on täytetty mullalla ja pensaat kaivettu paikoilleen.  
  • Jakakaa kasvimaasta viljelyalaa sitä haluaville ja sopikaa yhteisistä kasvien kastelu- ja hoitovuoroista varsinkin kesälomasesongin ajaksi. Myös yhteinen Whatsapp- tai Facebook-ryhmä voi helpottaa kasvimaan hoidosta sopimista. Kun kaikki kastelevat vuorollaan, ei kenenkään tarvitse olla paikalla koko kesää. 
Edellinen tehtävä

Tee kaupunkiviljelystä kannattavaa

Seuraava tehtävä

Sienien ja itujen kasvattaminen keittiössä