Elintarvikkeiden käsittely ja henkilökohtainen hygienia

Hygieniapassi Ruoka
Vesihana

Elintarvikkeiden oikea käsittely ja käsittelijän henkilökohtainen hygienia ovat osa elintarvikehygieniaa.

Materiaalin löydät osoitteesta www.ruokatieto.fi/lupakokata. Lupa kokata on Ruokatiedon oppimateriaali elintarvikehygienian opiskeluun.

Muistilista

Tarvikkeet

Tehtävä 1

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut elintarvikkeiden hygienisestä käsittelystä.

Ostat kaupasta jauhelihaa, kanamunia, maitoa, sipulia ja makaronia.

Mitä kaikkea on otettava huomioon ennen kuin voit nauttia herkullista makaronilaatikkoa?

Tarkasta elintarvikkeiden laatu ja päiväykset jo kaupassa. Huolehdi kylmäketjusta; käytä kylmälaukkua ja siirrä kylmässä säilytettävät elintarvikkeet viipymättä jääkaappiin. Jauheliha on herkästi pilaantuva tuote ja se on säilytettävä +4 asteen lämpötilassa. Muista first in first out -periaate eli tarkasta kotona olevat elintarvikkeet ja käytä tarpeen mukaan ne ensin. Tarkasta kuitenkin aina elintarvikkeiden laatu aistinvaraisesti. Työvaihepuhtaanapito on tärkeää ja ristisaastumista raakojen ja kypsien välillä pitää välttää. Huolehdi myös omasta hygieniastasi äläkä unohda käsien pesua. Lisäksi pitäisi muistaa valmiin tuotteen nopea jäähdytys sekä mahdollisen uudelleenlämmityksen riittävä lämpötila.

Tehtävä 2

Lue Lupa kokata -materiaalin sivut henkilökohtaisesta hygieniasta ja tutustu Eviran käsienpesu-sivuun. Pohdi sen jälkeen omaa toimintaasi. Millainen käsienpesijä olet?

Mikä seuraavista kuvaa parhaiten toimintaasi vessassa käynnin jälkeen?

  • Pesen kädet aina huolellisesti saippualla ja kuivaan ne
  • Pesen kädet saippualla
  • Pesen kädet joskus saippualla
  • Usein miten huuhtelen kädet pikaisesti
  • Pesen kädet jos muistan
  • En pese käsiäni vessassa käynnin jälkeen

Pesetkö kätesi kaikissa seuraavissa tilanteissa?

  • Kun ryhdyn valmistamaan ruokaa
  • Kun siirryn ruoanvalmistuksessa seuraavaan työvaiheeseen
  • Ruokailun jälkeen
  • Niistämisen jälkeen
  • Rahan käsittelyn jälkeen
  • Kättelemisen jälkeen
  • Kun olen puhunut puhelimessa

Muista, että nämäkään asiat eivät kuulu ruuanlaittoon

  • Lakatut kynnet 
  • Nenän kaivaminen
  • Ruoan maisteleminen sormin
  • Ruoanvalmistus flunssaisena
  • Ruoanvalmistuksen jatkaminen saadusta haavasta huolimatta
Edellinen tehtävä

Mikrobiologia ja ruokamyrkytykset

Seuraava tehtävä

Puhtaanapito ja omavalvonta