Metsänistutusta 4H-yrittäjänä

4H-yritys Metsä Metsänistutus
Nuori istuttaja pitää kuusentaimea kädessään

Olet ehkä harkitsemassa metsänistutusyrittäjäksi ryhtymistä. Olet jo suorittanut 4H-yrityskoulutuksen tai suunnittelet sen suorittamista ja lisäksi haluat tietää, mitä erityistä tulee ottaa huomioon juuri metsänistutustöitä yrittäjänä tarjotessa. Tutustu tähän nuoren metsänistuttajan aineistoon ja ryhdy tuumasta toimeen!

Piirroskuva. Nuorella vasemmassa kädessä puun taimi ja oikeassa kädessä euron merkki kuvastamassa istutustyöllä saatuja tuloja.

Minustako metsäyrittäjä?

Sopisiko metsänistutustyö yrittäjänä minulle?

Puuntaimien istuttaminen on selkeää ja yksinkertaista työtä suoritettavaksi. Työn oppii nopeasti. Reipas tekijä myös tienaa istutustyöllä kohtuullisen hyvin. Puuntaimien istutus sopii henkilölle, joka on valmis tekemään töitä ulkona, viihtyy metsässä, pitää kuntoilusta ja fyysisestä työstä ja työskentelee mielellään yksin. Istutustyö on mukavaa myös kaverin kanssa, kun molemmat ovat työhön yhtä sitoutuneita.

Tienaako metsänistutustöillä?

Taitava tekijä istuttaa noin 1000 tainta päivässä, tai ylikin. Aloittelevalla istuttajalla tahti jää alhaisemmaksi. Hyvä arvio on noin 100 tainta tunnissa. Istutustyön hinta on yleensä vähän alle tai yli 0,20 eur/taimi pottiputkella istuttaessa. Kuokalla istuttamisesta voi ehdottaa vähän korkeampaakin hintaa. Hintaa sovittaessa kannattaa kuulostella paljonko työn tilaaja olisi valmis maksamaan, ottaa huomioon kohteen ominaisuudet, kuten kävelymatka ja taimien kantamisen matka, hintaan sisältyvät työtehtävät sekä työkohteelle kulkemisen kustannukset, eli paljonko kuluu rahaa esimerkiksi mopon bensoihin, ja huomioida, että kulujen jälkeen tuloa jää vielä niin paljon, että työn tekeminen on kannattavaa.

Tarvitsenko Y-tunnuksen?

Metsänistutuksia tarjoavalla 4H-yrittäjällä kannattaa olla Y-tunnus tai sopimus Eezyn tai vastaavan laskutuspalvelun kanssa. Asiakas saa laskun vähennettyä metsätalouden verotuksessa, kun laskussa on Y-tunnus. Tämä on merkittävä rahallinen etu asiakkaalle, ja tarkoittaa yrittäjälle varmasti enemmän työtilaisuuksia kuin ilman Y-tunnusta tai laskutuspalvelua toimittaessa. Harva metsätilan omistaja pystyy maksamaan laskua tehdystä työstä, ellei laskuttajalla ole Y-tunnusta.

Kannattaisiko ottaa vakuutus?

Metsänistutustöitä 4H-yrittäjänä tekevän kannattaa huolehtia oma tapaturmavakuutus kuntoon. Lisäksi on suositeltavaa ottaa 4H-yrityksille tehty oma vastuuvakuutus. Vakuutuksen hinta on 30 euroa vuodessa ja se korvaa 4H-yrittäjän toiminnasta aiheutuneita henkilövahinkoja jopa 500 000 euroa per vahinko ja esinevahinkoja 100 000 euroa per vahinko. Vakuutuksen omavastuu on 300 euroa. Vaikka metsänistutus on helppoa työtä, voi siinäkin sattua vahinkoja joita joudutaan korvaamaan.

Milloin töitä voisi olla tarjolla

Kevät?

Metsäpuiden istutuskausi alkaa keväällä, kun maa on sulanut ja lämmennyt vähintään +8°C:een. Keväällä istutetaan ensin männyn taimet ja kookkaat koivun taimet. Myös kuusen taimia istutetaan keväällä.

Kesä?

Kevätistutuksiin tarkoitettuja taimia voi istuttaa aina juhannukseen saakka. Kuusen taimia ja pikkukoivuja voi istuttaa keväästä syksyyn, kunhan kuhunkin ajankohtaan on valittu sopivat taimet. Taimitarhat kasvattavat erikseen kesäistutuksiin sopivia taimieriä.

Syksy?

Syksyllä taimia voi istuttaa aina syyskuun lopulle saakka.

Talvi?

Talvella valitettavasti ei istutustöitä voi tehdä. Joudut silloin keksimään muita töitä tai keskittymään koulunkäyntiin ja opiskeluun sekä kuluneen vuoden 4H-yritystoiminnan raportoimiseen.

Miten voin saada asiakkaita?

Ole yhteydessä metsänhoitoyhdistykseen ja paikallisiin metsäyhtiöihin

Istutustöiden tekijälle voi löytyä töitä monilla tavoilla. Voit olla yhteydessä paikalliseen metsänhoitoyhdistykseen ja tiedustella voisiko heidän kauttaan löytyä töitä. Myös metsäyhtiöiden paikallisiin toimipisteisiin voi ottaa yhteyttä ja kysyä tietäisivätkö he mahdollisia asiakkaita.

Mainosta osaamistasi ja palveluasi metsänomistajille

Suoran yhteyden metsänomistajiin voi saada esimerkiksi tekemällä ilmoituksen paikalliseen sosiaalisen median ryhmään tai laittamalla sanan kiertämään tuttujen ja sukulaisten avulla. Kun saat yhden työkeikan, pyydä asiakasta suosittelemaan työpalveluasi myös tutuilleen. Kerro rohkeasti osaamisestasi ja halukkuudestasi tehdä metsätöitä!

Mitä sovin asiakkaan kanssa ennen työn tekemistä?

Aikataulu

Sovi, millä aikavälillä tilaaja haluaa, että istutustyö tehdään, ja pysy sovitussa aikataulussa. Istutusajankohdalla on iso merkitys taimien kasvuun lähdölle.

Metsänomistajan tavoitteet ja tärkeät tiedot kohteesta

Kirjatkaa ylös, mitä erityispiirteitä kohteessa on, ja onko tilaajalla mielessä kohteesta jotain erityistä, mitä istuttajan pitää ottaa huomioon. Sopikaa miten lähelle tien, ojan tai lammen reunaa taimia saa istuttaa. Käykää läpi, onko kohteella vaaranpaikkoja. Kysy myös mikä on kohteen pinta-ala ja montako sataa tai tuhatta tainta alueelle istutetaan.

Millaisia ja minkä puun taimia maanomistaja on kohteelle tilannut ja millä välineellä ne istutetaan

Varmistut siitä, että työnjako taimien tilaamisessa on sovittu, ja että sinulta löytyy oikeanlaiset välineet työhön. Maanomistaja tilaa taimet itse. Nuoren istutusyrittäjän työksi jää tilattujen taimien istuttaminen.

Maanmuokkausmenetelmä ja taimien haluttu istutustiheys

Onko kohde mätästetty, laikutettu vai äestetty, mihin kohtiin maanmuokkausjäljessä taimet istutetaan ja kuinka tiheään. Näin varmistat, että työ tulee tehtyä oikein ja maanomistajan toiveiden mukaisesti.

Taimien kuljettaminen maastokohteelle ja kastelu

Kannattaa varmistaa, että taimien kuljettaminen kohteelle on huolehdittu. Kysy, mistä taimet löytyvät, ja sovi, kuka huolehtii niiden kastelusta, ja sisältyykö kastelutyö sovittuun hintaan.

Omavalvonta

Kerro työn tilaajalle, miten teet istutustyön omavalvontaa ja miten raportoit siitä tilaajalle.

Hinta

Sovi aina työn hinnasta etukäteen. Näin vältytte molemmat yllätyksiltä ja erimielisyyksistä.

Sovi kirjallisesti

Edellä mainituista sovittavista asioista on hyvä sopia kirjallisesti työn tilaajan kanssa. Voitte tehdä sopimuksen, jonka molemmat allekirjoitatte, tai sopia asiat sähköpostitse tai muulla kirjallisella tavalla. Pääasia, että sovituista asioista jää mustaa valkoiselle ja ne voidaan tarvittaessa tarkistaa myöhemminkin molemmin puolin.

Tee työsi huolella

Pienestä taimesta kasvaa iso puu

Puuntaimien istuttajana sinulla on iso vastuu. Tekemällä työsi huolella, varmistat, että uusi metsä lähtee hyvään kasvuun. Istutusvaiheessa tehdyt valinnat näkyvät puissa vielä silloinkin, kun ne ovat puuvanhuksia vuosikymmenten päästä. Terve, suorakasvuinen, hyvärunkoinen täyteen mittaan kasvanut puu voi olla metsänomistajalle kymmenien tai satojen eurojen arvoinen. Ei siis ole yhdentekevää miten pienet taimet maahan laitetaan kasvamaan.

Hyvän tekijän maine

Hyvän työn kello kuuluu kauas, ja tekemällä työsi niin, että tilaaja on tyytyväinen, saat hyvää mainetta luotettavana metsänistuttajana. Tämä auttaa sinua saamaan seuraaviakin työtilauksia.

Jäikö jokin asia vielä mietityttämään metsänistutusyrittäjyydessä? Ole yhteydessä omaan 4H-yhdistykseesi, ja kysy rohkeasti!

Edellinen tehtävä

Näin istutan taimen – metsä hyvään kasvuun

Seuraava tehtävä

Testaa tietosi metsän istuttamisesta