Sopimus ja tapaaminen yritysohjaajan kanssa

4H-yritys Yritysohjaaja
Kalenteri ja muistilappu

Vapaaehtoinen yritysohjaaja on tukenasi kun suunnittelet ja toteutat 4H-yritystäsi.

Kuka voisi olla yritysohjaajani?

Kun perustat 4H-yrityksen, etsit myös itsellesi yritysohjaajan. On tärkeää, että yritysohjaaja on sinulle mieleinen henkilö, johon voit luottaa. Yritysohjaajalle ei ole pätevyysvaatimuksia, hän voi olla kuka tahansa ohjaamisesta kiinnostunut aikuinen. Yritysohjaajasi voi olla esimerkiksi paikallinen yrittäjä, oma vanhempasi, joku muu sukulainen tai kummi. Tarvittaessa oma 4H-yhdistyksesi auttaa sinua yritysohjaajan etsimisessä. Jokaiselle 4H-yrittäjälle luvataan yritysohjaaja.

Sopimus yritysohjaajan kanssa

Yritysohjaajuus on kahden kauppa sinun ja yritysohjaajasi välillä. On tärkeää, että sovitte yhdessä, millaisissa asioissa yritysohjaaja on tukenasi, kuinka usein tapaatte ja miten pidätte yhteyttä. Ensimmäinen tapaamisenne on hyvä olla yhteisiin pelisääntöihinne liittyvä.

Virallinen sopimus 4H-yrityksen ohjaamisesta tehdään digitaalisesti. 4H-yrittäjä ilmoittaa omaan 4H-yhdistykseensä yritysohjaajansa nimen ja yhteystiedot. Sopimuksen hyväksymisprosessi käynnistyy automaattisesti kun 4H-yhdistys lisää yritysohjaajan 4H-yrityksen tietoihin. Jäsenrekisteri lähettää sähköpostilla hyväksymislinkin yritysohjaajan sähköpostiin.

Pyydä yritysohjaajaltasi tiedot

Yritysohjaajasi nimi- ja yhteystiedot kirjataan yritysohjaussopimusta varten 4H:n jäsenrekisteriin. Sinä 4H-yrittäjänä toimitat tiedot omaan 4H-yhdistykseesi esimerkiksi sähköpostitse. Käsittele tietoja huolellisesti ja luottamuksellisesti.

Pyydä yritysohjaajaltasi seuraavat tiedot:

 • Etu- ja sukunimi
 • Lähiosoite, postinumero, postitoimipaikka
 • Puhelinnumero
 • Sähköpostiosoite

Kun yritysohjaaja hyväksyy toimimisen yritysohjaajana, tulee 4H-yrityksen tietoihin ruksi kenttään ’Sopimus 4H-yritysohjaajan kanssa tehty’.

Ensimmäinen tapaaminen yritysohjaajan kanssa

Ensimmäisessä tapaamisessa yritysohjaajasi kanssa, sovitte yhteisistä käytännöistä ja saat yritysohjaajaltasi tiedot sopimusta varten. Voit pyytää mukaan paikallisen 4H-yhdistyksen työntekijän. Tapaamisessa olisi hyvä käydä läpi seuraavat asiat.

 • Esittäytymiset. Kertokaa kumpikin itsestänne.
 • 4H-yrityksen (alustava) liikeidea ja suunnitelmat.
 • 4H-yrittäjän osaaminen sekä osaamisen kehittämisen tarpeet.
 • Millaisiin asioihin 4H-yrittäjä toivoo saavansa tukea, apua tai kannustusta?
 • Millaisia toiveita yritysohjaajalla on ohjaamisen suhteen?
 • Kuinka paljon haluatte tai voitte käyttää aikaa ohjaamiseen? Kuinka usein tapaatte?
 • Millä tavalla pidätte yhteyttä?
 • Yritysohjaajan tiedot sopimusta varten. 4H-yrittäjä toimittaa tiedot 4H-yhdistykseen.

Voit sopia asiat yritysohjaajasi kanssa kirjallisesti tai suullisesti.

Arviointitapaaminen joka vuosi

4H-yrityksen toimintaan kuuluu yritystoiminnan ja oman osaamisen arviointi. Yritysohjaajasi on apunasi arviointikeskustelussa vuoden lopussa tai ennen uuden yritysvuoden alkua.

Täytä ennen arviointitapaamista 4H-yrityksen itsearviointilomake. On hyvä tapa lähettää täytetty lomake yritysohjaajalle jo etukäteen ennen tapaamista, näin hän voi valmistautua tapaamiseen paremmin.

Jos aiot osallistua Vuoden 4H-yritys -kilpailuun, pyydä yritysohjaajaltasi lausunto yrityksesi toiminnasta. Liitä lausunto kilpailulomakkeeseen.

Arviointi kannattaa, sillä siten yrityksestäsi voi kasvaa entistä parempi. Arviointi auttaa sinua esimerkiksi toimintakertomuksen tekemisessä ja arvioidessasi huomaat yrityksesi kehittämiskohteet. Arvioinnin jälkeen on hyvä palata takaisin 4H-BMC:n pariin ja päivittää se. Jokainen vaihe on tärkeä oman oppimisesi kannalta.

Nuori oranssissa 4H-yrittäjäpaidassa. Vieressä iltapuku sovitusnuken päällä.

Jaa sivu yritysohjaajallesi

Yritysohjaajan sivu 4H-akatemiassa

Edellinen tehtävä

Y-tunnus 4H-yrittäjälle

4H-yrittäjän työkirja kädessä
Seuraava tehtävä

Hinnoittelu ja kannattavuus