Teema- vai yleiskerho?

4H-kerho Kerhonohjaaja
Kaksi lasta kukkakedolla. He hymyilevät ja pitävät käsissään metallitölkistä askarreltuja lyhtyjä

4H-kerhoissa voi ohjata ja harrastaa vaikka mitä! Aihepiirejä ovat kasvit ja viljely, metsä ja luonto, eläimet, kokkaus ja leivonta, käsityö ja teknologia, leikki ja liikunta, viestintä ja vuorovaikutus sekä ympäristö ja kierrätys.

Silloin kun aiheet vaihtelevat eri tapaamiskerroilla, puhutaan yleiskerhosta. 4H-teemakerhoissa keskitytään yhteen aiheeseen. Teemakerhoja ovat esimerkiksi yhteiset Safkasankarit, Metsäsalapoliisit ja Kädentaitajat. Myös muita teemoitettuja kerhoja voi olla.

Millaista kerhoa sinä haluaisit ohjata? Kiinnostavatko sinua monet jutut, vai haluaisitko keskittyä yhteen aiheeseen? Harrastat kenties itse jotain tiettyä tai vaikkapa unelmoit jatko-opinnoista rakkaan aiheen parissa? Keskustele kiinnostuksen kohteistasi ja vahvuuksistasi oman yhdistyksen toiminnanjohtajan kanssa. Sinun ei tarvitse osata kaikkea kerhosi aiheesta, kerhonohjaajana saat hyvää tukea ja materiaalia käyttöösi.

Hyviä ideoita kerhoosi löydät 4H:n omasta tehtäväpankista sivulta https://www.toptehtavat.fi/ Tehtäviä löytyy aivan kaikista 4H-kerhon aihealueista. Teemakerhotehtävät löytyvät myös TOP-tehtäväpankista. Omalta toiminnanjohtajalta voit kysellä myös painettuja ohjaajan oppaita.

Tutustu teemoihin

Ruoka, Safkasankarit -kerho

Safkasankarit -kerho sopii sinulle, jos pidät leipomisesta ja haluat ohjata pienten kokkien ryhmää. Lisäksi olet ehkä kiinnostunut yrittämisestä. Safkasankareissa tehdään ruokaa, leivotaan ja pohditaan kokkauksen monenlaisia vaikutuksia itselle ja ympäristölle sekä muille ihmisille ja eläimille. Kerhon  huipennuksena perustetaan oma pop up -kahvila. Tämän kerhon kautta saat ohjaajana hienon mahdollisuuden vaikuttaa myös ympäristön tilaan. Kerho on suunnattu 3.-6. -luokkalaisille.

Katso Safkasankarit -teemat Top-tehtäväpankista:

Kysy omasta 4H-yhdistyksestäsi lisää ohjaajan oppaista!

Metsä, Metsäsalapoliisit -kerho

Metsäsalapoliisit on juttusi, jos luonto on lähellä sydäntä ja tiedätkin siitä jo sitä sun tätä …tai ainakin olet innostunut oppimaan. Metsäsalapoliisit pujahtavat metsän siimekseen aistien johdattamina tutustuen luonnon pieniin ja suuriin ilmiöihin. Metsäsalapoliisit tutkivat luontoa -kerhossa tehdään retkiä lähimetsään itse tehden, leikkien, tutkien ja kokeillen. Metsässä tapahtuva tekemällä oppiminen tukee lapsen metsäsuhteen rakentumista. Kerhon lopuksi kutsutaan kaverit mukaan kerhoon yhdessä suunnitellulle Metsäsalapoliisien metsäretkelle. Parhaiten kerho soveltuu 1.-3. -luokkalaisille.

Katso Metsäsalapoliisit -teemat TOP-tehtäväpankista:

Kysy omasta 4H-yhdistyksestäsi lisää ohjaajan oppaista!

Kädentaidot, Kädentaitajat kerho

Tykkäät tästä, jos olet näppärä käsistäsi sekä hyvä seuraamaan ja antamaan ohjeita. Parasta on, jos itse harrastat itse keppareita tai krossareita. Kädentaitajat -kerhoissa painottuu kestävän elämäntavan mukainen ajattelu. Kerhoissa opitaan käsityön vaiheita ideoinnista, työvaiheiden dokumentoinnista, suunnittelusta ja toteuttamisesta aina lopputuotteiden käyttöön. Parhaiten kerho soveltuu 3.-6. -luokkalaisille.

Katso Kädentaitajat -teemat TOP-tehtäväpankista:

Kysy omasta 4H-yhdistyksestäsi lisää ohjaajan oppaista!

Seuraava tehtävä

Tekemällä oppiminen