Tehtävien jakaminen

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka
Kuvassa on lapsia ja nuoria leipomassa pöydän ääressä.

Jokaiselle ryhmälle muodostuu omat toimintatavat. Voit kokeilla omassa kerhossasi, mikä toimintamalli tehtävien jakamiseen sopii parhaiten. Tärkeintä on olla tasapuolinen kaikkia kerholaisia kohtaan.
Ole myös johdonmukainen siinä, saavatko kerholaiset vaihtaa työtehtäviä keskenään.

Hyödynnä listoja

Jos omaan kerhoon ei löydy sopivaa toimintamallia luonnostaan ja tehtävien jakamisesta tulee aina riitaa lasten kesken, voit hyödyntää kirjallisia muistiinpanoja ja tehtävälistoja.

Voit lisätä kerhon päiväkirjaan ruudukon, johon merkataan joka kerta, kuka teki mitäkin. Yläsarakkeisiin tulee perustehtävät, kuten pilkkominen, paistaminen, salaatti, kattaus, siivous. Jos vuorossa on leivontaa, sarakkeissa voi lukea mittaaminen, sekoitus, paistaminen ja kattaminen.

Jokaiselle kerhokerralle luodaan oma sarake ja tehtävän kohdalle merkataan tekijän nimi. Näin jokainen kerholainen joutuu tekemään tiettyä tehtävää yhtä paljon. Siivouksen voi lisätä sarakkeisiin tai sopia, että jokainen siivoaa omat sotkunsa.

Perustehtävien ohelle kannattaa miettiä etukäteen lisätehtäviä, joita nopeimmille kerholaisille jaetaan. 

Tehtävä:

Mieti, mitä pieniä lisätehtäviä nopeille kerholaisille kerhossasi voidaan hyödyntää. Onko esimerkiksi lautasliinojen taittelu, valkotaulun pyyhintä tai tiskikoneen tyhjentäminen omaan kerhoon sopivaa?

Edellinen tehtävä

Tarvikkeiden hankinta