Ruokakerhon ohjaajan vinkkilista

Ruokakerhon ohjaajana tarvitset ryhmänohjaustaitojen lisäksi keittiöosaamista. Tästä kokonaisuudesta löydät parhaat vinkit ruokakerhojen ja -leirien ohjaamiseen ja toiminnan suunnitteluun.

Kuvassa neljä lasta ja kerhonohjaaja istumassa rivissä penkillä.

Kerhokauden aloitus

Kerhokauden alkaessa on syytä ottaa esille muutamia yleisiä asioita, ennen kuin varsinainen kerhotoiminta pääsee alkamaan täysipainoisesti. Ensimmäisellä kerralla keittiötoiminta kannattaa aloittaa erittäin helpolla ruualla tai välipalalla, kuten smoothiella.

4H-kerho Kerhonohjaaja Leikki Ruoka
Kuvassa on leivonnaisia ja lusikat pöydällä.

Ajankäytön suunnittelu

Ruokakerhossa on hyvä olla tietyt rutiinit, jotka toistuvat joka kerta. Selkeät rutiinit auttavat järjestyksen ja kurin ylläpidossa. Kun kerholaiset tiedostavat mitä tapahtuu seuraavaksi, yleistä sähläystä ja turhaa juoksentelua voidaan välttää.

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka
Kuvassa on reseptipapereita pöydän päällä.

Reseptien valitseminen

Ruokakerhossa on tarkoitus päästä harjoittelemaan ruoanlaittoa ja maistamaan eri makuja. Tärkeää on, että jokainen lapsi saa pienen annoksen tai palan valmistetusta leivonnaisesta. Jos ruokaa on vähän, on ohjaajan hyvä jakaa se kerholaisille.

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka
Kuvassa on porkkanoita ja punajuuria viljelylaatikossa.

Tarvikkeiden hankinta

Jos ruokakerhon tarvikkeiden hankinta on vastuullasi, selvitä omasta yhdistyksestäsi, onko kerhokerralle määritelty budjetti.

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka
Kuvassa on lapsia ja nuoria leipomassa pöydän ääressä.

Tehtävien jakaminen

Jokaiselle ryhmälle muodostuu omat toimintatavat. Voit kokeilla omassa kerhossasi, mikä toimintamalli tehtävien jakamiseen sopii parhaiten. Tärkeintä on olla tasapuolinen kaikkia kerholaisia kohtaan. Ole myös johdonmukainen siinä, saavatko kerholaiset vaihtaa työtehtäviä keskenään.

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka