Kohderyhmän tunnistaminen

4H-yritys
Henkilö ompelemassa harjaa keppihevoselle.

Mikä on tuotteesi?

Tyttö hymyilee portaikossa itsetehdyn keppihevosen kanssa.

Markkinoinnin suunnittelu kannattaa aloittaa ilmiselvältä tuntuvasta asiasta, eli siitä mitä myyt. Saatat esimerkiksi valmistaa käsitöitä, tarjota siivouspalveluita tai leipoa kakkuja.

Seuraavaksi voit miettiä asiaa hiukan syvällisemmin.

  • Miksi asiakas haluaisi ostaa tuotteesi tai palvelusi sen sijaan, että hoitaisi homman itse? Minkä ongelman, tarpeen tai halun tuotteesi tai palvelusi ratkaisee? 

Tästä näkökulmasta ajateltuna saatatkin tarjota asiakkaalle esimerkiksi aikaa. Palkkaamalla sinut siivoamaan, asiakkaalla säästyy aikaa esimerkiksi työnteolle tai perheen yhteiselle ajalle.

Söpöjen kudottujen sukkien kohdalla asiakas saattaa arvostaa sekä sukkien tuomaa käytännön hyötyä, eli lämpimiä varpaita, mutta hän saa myös iloa siitä, että tukee nuorta yrittäjää ja saa käsityönä valmistetut uniikit sukat. 

Kuka on asiakkaasi?

Tunnista seuraavaksi kohdeyleisösi, eli ne ihmiset, joita myymäsi asia voisi kiinnostaa. Jos myyt pihapalveluita, asiakkaasi on todennäköisesti aikuinen talonomistaja.

Kuvittele nyt, että kohtaat mahdollisen uuden asiakkaan. Mitä kerrot hänelle? 

Kaksi lasta laukkaa keppihevosten selässä pihalla.

Tehtävä: Kirjoita 4H-yrityksesi hissipuhe

Hissipuhe on nimensä mukaisesti puhe, jonka ehtisit pitää hissimatkan aikana.

  • Kirjoita itsellesi ylös teksti, jossa kerrot lyhyesti, kuka olet, mitä myyt ja mitä hyötyä siitä on asiakkaalle. Kokeile sitten sanoa se ääneen. Ehditkö kertoa asiasi enintään minuutissa? 

Todennäköisesti olet miettinyt vastauksia näihin kysymyksiin jo 4H-yrityskoulutuksessa ja liiketoimintasuunnitelmassasi. Palaa niihin syihin, miksi päätit myydä juuri tätä palvelua tai tuotetta. Pidä mielessäsi kohderyhmäsi ja heidän halunsa tai tarpeensa.  

Vinkki! Voit hyödyntää hissipuhettasi esimerkiksi somepostauksessa tai verkkosivujen etusivulla.

Hei! Olen 15-vuotias 4H-yrittäjä Ella Esimerkki. Myyn käsityönä valmistamiani keppihevosia. Keppihevoset sopivat hyvin aktiiviharrastajalle tai esimerkiksi lahjaksi kummilapselle.

Jokainen valmistamani keppihevonen on uniikki ja valmistettu huolellisesti valituista materiaaleista asiakkaan toiveen mukaisesti. Keppihevosen lisäksi minulta voi tilata erilaisia varusteita, kuten suitset.

Pääset tutustumaan tuotteisiini instagram-tilini @keppariella kautta. Otan tilauksia vastaan yksityisviestien välityksellä.

Seuraava tehtävä

Markkinointikanavan valitseminen