Vanhasta uusi tuunaamalla

kiertotalous kädentaidot

Tuunaaminen on jumppaa sekä käsille että aivoille. Kun vanhoja esineitä muokkaa tai niiden pohjalta luo jotain aivan uutta, mielikuvitus ja kädentaidot kehittyvät.

Esimerkkejä tuunaamisesta

4H-nuoret toimivat vaatesuunnittelijoina ja malleina Marttojen ”Rätei ja lumpui” -muotinäytöksessä. Kuvassa Marianne Marttaliitosta sekä 4H-nuori Helmi itse suunnittelemassaan ja toteuttamassaan kierrätetyssä T-paidassa.

Kierrätysmateriaaleista on mielenkiintoista keksiä uusia tuotteita. Se on usein myös ekologinen ratkaisu.

Neulatyyny pullonkorkista ja monta muuta mielenkiintoista tuunaustehtävää löydät TOP-tehtäväpankista.

TOP-tehtäväpankkia voit käyttää, kun kerhonohjaajana etsit ideoita kerhoosi. 4H-yrittäjän kannattaa myös kurkata, mitä ideoita voisi hyödyntää omassa yrityksessään.

Vanhat polkupyörät ovat kauniita. Jos huoltaminen ajokuntoon ei enää onnistu, tuunaamalla pyörä voisi saada vielä uuden käyttötarkoituksen.

Lopulta polkupyörän asiallisin paikka on kierrätys, jolloin arvokkaat materiaalit saadaan asiallisesti uudelleen käyttöön.

Pohdittavaksi

  • Miten voisit hyödyntää tuunaamista 4H-kerhonohjaajana?
  • Millaisia tuunattuja tuotteita voisit myydä 4H-yrittäjänä?
  • Mitä voisit tuunata itsellesi omaan käyttöön?
  • Milloin tuunaamisessa on järkeä?
  • Missä vaiheessa olisi parempi viedä tuote kierrätykseen?

Näytä tuunauksesi!

Tuunausosaaminen kannattaa tehdä näkyväksi. Osoitat samalla kädentaitojasi sekä kekseliäisyyttäsi. Kannattaakin ottaa kuvia omista tuunauksista ja julkaista ne omissa sosiaalisen median kanavissa. Käytä esimerkiksi tunnisteita #diy #tuunaus #itsetehty #vanhastauutta #4hakatemia

Edellinen tehtävä

Kiertotaloudella kestävää kasvua

Seuraava tehtävä

Lisää käyttökertoja!