Ajankäytön suunnittelu

4H-kerho Kerhonohjaaja Ruoka
Kuvassa on leivonnaisia ja lusikat pöydällä.

Ruokakerhossa on hyvä olla tietyt rutiinit, jotka toistuvat joka kerta. Selkeät rutiinit auttavat järjestyksen ja kurin ylläpidossa. Kun kerholaiset tiedostavat mitä tapahtuu seuraavaksi, yleistä sähläystä ja turhaa juoksentelua voidaan välttää.

Aloitus

Alkuun istuudutaan yhteen, kuunnellaan kuulumisia ja tutustutaan reseptiin. Tehtävien jaon jälkeen siirrytään keittiöön. Jos lasten on haastavaa ymmärtää aikataulua tai rutiinit eivät jää heidän mieleensä, voit ottaa kerhoon mukaan kuvakortteja, joilla kuvataan työvaiheet oikeassa järjestyksessä. Pidemmän ruokakoululeiripäivän aikana kannattaa hyödyntää lukujärjestystä, johon on merkattu ruokailuajankohdat ja ulkoiluhetket.

Ole itse kerhopaikalla hyvissä ajoin, jotta kauppakassien purkamiseen ei mene kerhon työskentelyaikaa. Jos tiedät etukäteen, että kerhokerran aikataulu tulee olemaan todella tiukka, voit jakaa raaka-aineet valmiiksi valmistuskeittiöön ja ottaa välineitä esille.

Aikataulutus

Laskiessa aikataulua, mieti miten kauan seuraaviin kohtiin menee aikaa: paikalle saapuminen, kuulumiset, reseptin esittely, työn jakaminen, ruoanlaitto, siivous, ruokailu. Varaa ruokailuun vähintään 15 minuuttia. 1,5 tuntia kestävässä ruokakerhossa ei ehdi tehdä ruokia tai leivonnaisia, jotka ovat yli 30 minuuttia uunissa.

Tehtävä:

Tutustu TOP-tehtäväsivuston ruokaresepteihin. Tarkista, kuinka kauan lasten lempiruokien valmistukseen menee aikaa. Sivustolle voi rekisteröityä, jolloin omaan käyttöön sopivia reseptejä voi tallentaa.

Edellinen tehtävä

Kerhokauden aloitus

Seuraava tehtävä

Reseptien valitseminen