Leikki 4H-kerhossa

4H-kerho Kerhonohjaaja Leikki
Kolme lasta istuu penkeillä vastakkain. He leikkivät välissä olevalla pöydällä olevalla avoimella nukkekodilla.

Mitkä olivat mielileikkejäsi lapsena? Voit kysyä omilta kerholaisiltasi samaa: Useimmat leikit pitävät pintansa vuodesta ja sukupolvesta toiseen. Esimerkiksi piilonen, hippa, ja polttopallo olivat leikkejä, joita vanhempasikin ovat leikkineet.

Lapset rakastavat leikkimistä! Se on heille luonteva tapa toimia, oppia ja osallistua. Leikissä ei tarvitse pelätä epäonnistumista.

Leikki voi rytmittää mukavasti 4H-kerhokertaa. Lapset pitävät rutiineista ja osaavat odottaa tutuksi tullutta leikkihetkeä! Aluksi voidaan leikkiä leikkiä, joka liittyy esimerkiksi nimien kerholaisten nimien muistamiseen tai lorutellaan yhdessä yhteinen alkuruno rytmikkäiden taputusten kanssa. Kerhokerran voi samalla tavalla päättää mukavaan yhteiseen loppuleikkiin. Ja tietysti, jos aikaa kerhotekemiseltä jää, leikki voi olla vapaata leikkiä tai jotain kivaa ohjaajan leikkipankista.

Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Se on totta tavallaan, juuri leikin kautta opitaan asioita joita tarvitaan niin pienenä kuin sitten isonakin. Leikki kasvattaa hyvää yhteishenkeä ja sosiaalisuutta. Leikki on myös omiaan purkamaan liiallista energiaa ennen muun kerhopuuhan aloittamista. Leikkiminen voi olla myös yksi keino hankalien kerhotilanteiden ehkäisemiseen. Jos tuntuu että oma leikkivarastosi on käytetty tyhjiin, uusia ideoita löydät TOP-tehtäväpankista.

TOP-tehtäväpankin Opitaan leikkien -pelit, leikit ja lorut auttavat muistamaan ja oppimaan.

Yhtä köyttä -leikit ovat tutustumiseen ja yhteishengen kasvattamiseen.

Höyryt ulos-pelit tasaavat puolestaan liikaa energiaa. Kaikkia leikkejä on sekä isommille että pienemmille lapsille.

Tässä yksi esimerkki TOP-tehtäväpankin tutustumis- ja ryhmäytymisleikeistä. Solmua saa varmasti kaikki nauramaan! Leikitäänkö?

Solmu -leikki

Tee näin

Ryhmän koko: Mitä isompi ryhmä sen parempi!

Kohderyhmä: Kaikenikäset

Kesto: n. 10-15min

Ohje

Muodostakaa tiukka piiri, ojentakaa kädet. Jokainen ottaa jonkun muun kuin vieruskaverin kädestä kiinni. Kun jokaisen kädessä on yksi käsi, voitte alkaa avaamaan solmua. Kun saatte sen mahdollisimman auki, voitte taputtaa itsellenne! 

Pohdittavaksi

Mikä leikissä oli hauskinta?

Edellinen tehtävä

TOP-tehtäväpankki tutuksi

Seuraava tehtävä

Palautteen antaminen