Kaupunkiviljely

Kaupunkiviljely tarkoittaa ruuan tuottamista ja kasvien kasvattamista kaupunkiympäristössä. Viljelmä voi olla yhteisöpuutarha, oma parveke- tai keittiöviljelykokeilu tai vaikka koulun pihalla kasvatettuja auringonkukkia.

Viljelylaatikoita pihalla.

Yleensä kaupunkiviljelyyn liittyy vahva kiinnostus eettisesti ja ympäristöystävällisesti tuotetun lähiruuan mahdollisuuksiin ja halu toimia yhdessä muiden kanssa. Tässä kokonaisuudessa opit lähiruuasta, kaupunkiviljelyn aloittamisesta, pääset mukaan kaupunkiviljelyn tee se itse -meininkiin ja perustat oman pop up -ravintolan pihamaalle.

Terassin vieressä kasvamassa puisessa astiassa erilaisia kasveja.

Tee kaupunkiviljelystä kannattavaa

Kaupunkiviljely antaa paljon: se on rakas harrastus, joka antaa mahdollisuuden toimia ympäristön hyväksi.

kaupunkiviljely palstaviljely ympäristö
Nuoria lapioimassa multaa ja perustamassa puutarhaa puuastioihin.

Yhteisöpuutarha kerrostaloon

Paras tapa saada kerrostalon pihamaata viljelykäyttöön on ehdottaa yhteisöllisen puutarhan perustamista taloyhtiölle.

kasvimaa talkoot viljely yhteisöllisyys
Ituja kasvamassa ruukussa.

Sienien ja itujen kasvattaminen keittiössä

Ikkunalautaviljelyn lisäksi voi kotona kokeilla kasvattaa myös muunlaista syötävää. Yksi jännimmistä kokeiltavista on ehdottomasti ruokasienet

idut sienet viljely
Erilaisia vihreitä yrttejä.

DIY-arkkitehtuuria: Yrttiseinä ja kasvien kiipeilyteline

Kaupunkiviljelyssä voi hyödyntää myös seiniä.

Vihreitä tomaatteja kasvamassa.

DIY: Riippuvat kasvit ja kastelulaite kierrätysmateriaalista

Kaupunkiviljelijä voi käyttää kierrätysmateriaaleja ja kekseliäisyyttä monin tavoin hyväkseen. Materiaaliksi sopivat vaikka limupullot.

Värikkäitä säilöntöjä lasipurkeissa.

Apua, liikaa satoa!

Joskus kaupunkiviljelijä kohtaa positiivisen ongelman: satoa on liikaa! Tässä muutamia vinkkejä, kuinka ruokahävikkiä ei kuitenkaan tarvitse päästää syntymään.

myyjäiset ravintolapäivä ruokahävikki sadonkorjuu sato
Pöydällä syvällä lautasella punaista keittoa.

Kaupunkiviljelijän pop up -ravintola

Kun satoa alkaa tulla, on aika pitää sadonkorjuujuhlat.

kasvimaa pop up ravintolapäivä viljely yhteisöllisyys
Korissa juureksia ja kasviksia.

Lähiruokaa ja eettistä ruuan kulutusta

Yksi suurimmista ympäristölle aiheuttamistamme vaikutuksista on sillä, mitä syömme. Kasvispainotteinen lähiruoka on yksi ratkaisu ruoan eettisiin ja ympäristöllisiin kysymyksiin.